EU-chef forsvarer EU-chef: Han har ingen skyld i brexit

EU's præsident kalder antydning af kommissionsformandens skyld i brexit for uretfærdig og urigtig.

Læs mere
Fold sammen

Bruxelles. Jean-Claude Juncker, formanden for EU-Kommissionen, er den sidste mand på kloden, som fortjener rollen som syndebuk efter Storbritanniens beslutning om at sige farvel til EU.

Så stærkt var forsvaret fra EU-præsidenten, Donald Tusk, da de to præsenterede unionens fælles mål efter et topmøde i Bruxelles onsdag.

- Jeg mener, at Jean-Claude Juncker er den sidste person, man kan anklage for skyld i det negative resultat af folkeafstemningen i Storbritannien. Jeg kan ikke forstå den slags spekulationer, siger Donald Tusk.

Netop luxembourgeren er ellers et centralt navn, der er dukket op i den hidsige søgen efter en skyldig i den ulykkelige skilsmisse.

EU-præsidenten er ofte uenig med Juncker i mangt og meget. Men da en journalist spørger til Junckers ansvar, lyder det fra Tusk, at spørgsmålet er uretfærdigt.

EU-Kommissionen er ikke den politisk ansvarlige institution for udfaldet, lyder det fra Tusk.

- Det er et fælles ansvar. Jeg mener, at jeg er det bedste vidne. Kommissionens forberedelser til forhandlingerne gik til grænsen - og over grænsen - for det mulige i henhold til traktaterne. Og det acceptable for vore medlemslande, siger Donald Tusk.

Briterne har endnu ikke bedt om at få aktiveret EU-traktatens artikel 50, der formelt skal sætte gang i skilsmissen. Derfor er Storbritannien fortsat fuldgyldigt medlem med rettigheder og forpligtelser.

EU-landene slog på mødet fast, at de ønsker en ansøgning om britisk udmeldelse så snart som muligt.

/ritzau/