EU beskylder Belarus for at sende migranter til Europa

Denne praksis må høre op, siger EU-Kommissionen, der har kaldt belarusisk diplomat til samtale.

Illegale migranter i en nyopført lejr i Litauen. Regeringen i Litauen beskylder Hviderusland for at flyve migranter fra Irak til landet. Herefter sendes de videre mod EU-landet Litauen. Mindaugas Kulbis/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen har kaldt Belarus' repræsentant i Bruxelles til en samtale. Det sker, efter det belarusiske regime er blevet beskyldt for at bruge illegale migranter, de fleste fra Irak, som politisk gengældelse for EU-sanktioner.

Migranterne bliver, når de ankommer til Belarus, sendt til EU-landet Litauens grænse. På den måde når de ind i Europa, hedder det.

»Denne praksis må høre op. Belarus må respektere sine internationale forpligtelser ved at bekæmpe den irregulære migration og menneskesmugling.« Det siger en talsmand for EU-Kommissionen.

Kommissionens møde med den belarusiske diplomat fandt sted onsdag. Der har også været et møde med Iraks regering om situationen.

Litauens regering har fortalt om den seneste bølge af illegale migranter, der passerer grænsen fra Belarus. Den beskylder nabolandes regering for at flyve migranterne ind fra hovedsageligt Irak, hvorefter de sendes videre til Litauen.

Den litauiske udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, siger til nyhedsmediet Politico, at der allerede i år er kommet 4000 illegale migranter til Litauen. Hele sidste år var det kun 80.

»Der er en mulighed for, at 10.000 mennesker vil komme, inden sommeren er forbi, og måske endnu flere,« advarer han.

Belarus begyndte i maj at sende migranterne videre til Litauen. Det skete efter alt at dømme som gengæld for nye EU-sanktioner.

Sanktionerne kom, efter det belarusiske regime tvang et passagerfly fra Ryanair på vej til Litauen til at lande i hovedstaden Minsk.

Ombord var en blogger og kendt kritiker af Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko. Bloggeren blev hentet i flyet og anholdt.

Lukasjenko har sagt, at Belarus ikke vil være en »parkeringsplads« for migranter fra Afrika og Mellemøsten.

EUs udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, har søgt at finde en løsning sammen med Iraks regering. Det skal blandt andet være at suspendere flyafgange fra Bagdad til Minsk.

/ritzau/Reuters