EU beder Brasilien om frivilligt at indstille kødeksport

Brasilianerne har angiveligt afvist en anmodning fra EU om frivilligt at stoppe kødeksport til medlemslandene.

Den brasilianske regering har suspenderet eksporten fra de 21 kødproducerende fabrikker, der er under mistanke. Samtidig er en stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin blevet lukket med tvang. Reuters/Ivan Alvarado Fold sammen
Læs mere

Den Europæiske Union har bedt Brasilien om frivilligt at indstille al eksport af kød til sine medlemslande.

Ifølge EU skal suspenderingen helst ske ad frivillighedens vej, således at man undgår at tvinge et forbud ned over Brasilien, som så senere vil tage tid at ophæve.

Men Brasilien ønsker tilsyneladende ikke at efterkomme anmodningen.

Det oplyser diplomatiske EU-kilder i Brasilia til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi bad brasilianerne om at suspendere al eksport, men de nægtede, siger en europæisk diplomat, der ønsker at være anonym.

Vedkommende bakkes op af en anden unavngiven diplomatisk kilde, som Reuters har talt med.

Imens siger en talskvinde for den brasilianske landbrugsminister, Blairo Maggi, at ministeren ikke kender noget til nogen anmodning fra EU.

Brasilien er en af verdens største eksportører af kød. Men brasiliansk politi mistænker kødproducenter i landet for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol.

De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpe skandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Den brasilianske regering har suspenderet eksporten fra de 21 kødproducerende fabrikker, der er under mistanke.

Samtidig er en stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin blevet lukket med tvang.

EU-Kommissionen valgte tidligere på ugen at suspendere importen fra fire brasilianske kødproducenter.

Torsdag opfordrede europæiske landbrugsorganisationer kommissionen til at sætte hårdere ind mod skandalen.

Derfor mødes embedsfolk fredag i Bruxelles for at beslutte, om der eventuelt skal tages yderligere foranstaltninger.

Også herhjemme er myndighederne gået i gang med at undersøge, om det dårlige kød fra Brasilien kan være endt i danske kølediske.

- Fødevarestyrelsens Beredskabsenhed er ved at undersøge sagen, sagde specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen mandag.

- De er ved at tjekke op på, om der er indmeldinger fra andre EU-lande, om at der skulle være varer på markedet, der er problematiske. Desuden er de ved at finde ud af, om der er kommet nogle af disse varer til Danmark.

/ritzau/