EU beder 13 lande stoppe migrantruter via Hviderusland

EU har kontaktet blandt andet afrikanske og mellemøstlige lande og holder øje med Rusland i migrantstrid.

 
Situationen ved grænsen mellem Polen og Belarus forværres med hastige skridt. Den polske regering forventer, at det snart eskalerer til militære aktioner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU har taget kontakt til 13 lande, hvorfra der typisk kommer en del migranter, og bedt dem gøre en ekstra indsats for at forhindre, at folk tager til Hviderusland i et forsøg på at komme videre ind i EU derfra.

Det oplyser en talsmand for EU-Kommissionen tirsdag.

Det er et led i en indsats fra EUs side for at løse problemet med de mange migranter, der kommer fra Hviderusland og forsøger at komme ind i især Polen og Litauen derfra.

EU beskylder Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, for at tilskynde migranter til at forsøge at krydse grænserne til EU-lande. Ifølge EU gør han det som hævn for, at EU har indført sanktioner mod hans styre.

»Det er en del af Lukasjenko-regimets umenneskelige og gangsterlignende tilgang,« siger EU-Kommissionens talsmand Peter Stano på et pressemøde i Bruxelles.

I forvejen har EU lagt pres på Irak for at stoppe rutefly fra den irakiske hovedstad, Bagdad, til den belarusiske hovedstad, Minsk.

Nu har kommissionen også kontaktet 13 andre lande: Cameroun, Congo, Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo), Egypten, Georgien, Guinea, Irak, Jordan, Kasakhstan, Libanon, Pakistan, Tadsjikistan og Tyrkiet.

Desuden overvåger EU situationen i en række andre lande, hvorfra der kan tænkes at komme migranter. Blandt dem er Rusland, Syrien, Tunesien, Yemen, Nigeria og Somalia.

EUs kommissær for migration, Margaritis Schinas, vil rejse til flere af landene for at gøre opmærksom på den risiko, migranter løber ved at rejse til Hviderusland.

Særligt Rusland, som er Lukasjenkos mest magtfulde allierede, holder EU »meget nøje« øje med, siger talsmanden.

»I Rusland observerer vi situationen for dens potentiale til at manipulere folk eller instrumentalisere migration, eller for dens potentiale for misbrug fra Lukasjenko-regimets side,« siger Peter Stano.

Han tilføjer, at EU arbejder på en femte runde sanktioner mod Belarus' regering.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, meddeler, at EU også overvejer at rette sanktioner mod flyselskaber, der vurderes at være »aktive i menneskehandel« ved at flyve migranter til Hviderusland.

Direkte billeder, som nyhedsbureauet Reuters har lagt på Twitter, viser tirsdag eftermiddag grupper af migranter, der forsøger at krydse grænsen fra Hviderusland til Polen.

/ritzau/AFP