EU afviser studehandel med Serbien

Anders Fogh Rasmussen afviser, at Serbien lettere kan få EU-medlemskab som tak for at give slip på Kosovo. EU-lande vil have fredsmission til Kosovo hurtigt.

Cypern droppede sin modstand, og EU udsender hurtigst muligt en fælles sikkerhedsstyrke til Kosovo, heriblandt 65 danske politifolk.

Det sker i kølvandet på et EU-topmøde fredag.

Ifølge Tysklands kansler, Angela Merkel, skal styrken på plads "så hurtigt som muligt" og helst før den forventede selvstændighedserklæring fra kosovoalbanerne i januar eller februar.

Samtidig mislykkedes det dog for unionens stats- og regeringschefer at præsentere en helt fælles linje i spørgsmålet om, hvor meget man skal imødekomme det Serbien, som bliver amputeret med tabet af Kosovo.

- Der er ingen genveje til medlemskab af EU. Det er ikke sådan, at man kan sige noget for noget, at så kan man gå på kompromis i forhold til de betingelser, der skal være opfyldt for at få status som kandidatland. Men samtidig er det selvfølgelig vigtigt at fortælle Serbien, at der er et sådant perspektiv i EU, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

/ritzau/