EU advarer Trump direkte: Drop planer om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad

Det kan ødelægge vanskelige forsøg på at skabe fred mellem Israel og Palæstina. EU meldte tirsdag klart ud til den amerikanske præsident, at han skal lade være med at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

Det kan ødelægge vanskelige forsøg på at skabe fred mellem Israel og Palæstina. EU meldte tirsdag klart ud til den amerikanske præsident, at han skal lade være med at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.   . / AFP PHOTO / SAUL LOEB Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis amerikanere vælger at anerkende Jerusalem som hovedstad for Israel vil det svare til at sætte en tændstik til knastørt pindebrænde.

Med lidt andre ord advarede EU i dag den republikanske, amerikanske præsident Donald Trump mod at gøre alvor af sine mulige brandvarme planer om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det vil gøre det svært at sikre fred i området, sagde EUs udenrigschef, Federica Mogherini, der tirsdag mødtes med USA's udenrigsminister Rex Tillerson.

Her advarede hun direkte mod enhver handling, der kan ødelægge vejen hen mod en løsning, der kan sikre fred og på sigt to stater for Israel og Palæstina.

»Gennem forhandlinger må der findes en vej for at løse Jerusalems status som fremtidens hovedstad for begge lande,« siger hun.

Underforstået, at USA altså ikke bør erklære en ny hovedstad for Israel uden forhandlinger.

Uklar status

Hvis Trump vælger at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, er det et opgør med årtiers amerikansk udenrigspolitik.

Søndag sagde Trumps svigersøn og særlige mellemøstrådgiver, Jared Kushner, ifølge flere medier, at præsidenten endnu ikke havde taget den endelige beslutning om, hvorvidt han ville flytte ambassaden eller ej.

Udenrigsminister Rex Tillerson, der er på rundrejse i Europa, gjorde ingen klogere på emnet.

I en fire minutters opremsning af vigtige udenrigspolitiske spørgsmål under et pressemøde undgik han helt at komme ind på det delikate spørgsmål.

I det hele taget vendte han ryggen til alle spørgsmål og vandrede ud efter at have afleveret sit budskab.

Han undgik derfor samtidig smidigt de spørgsmål, som reportere var klar til at stille:

Mener han selv, at hans dage som udenrigsminister for USA er talte, og hvad mener han om præsident Donald Trumps offentlige opbakning af Ruslands præsident Vladimir Putin?

For i sidste uge kunne New York Times skrive, at det Det Hvide Hus havde planer om at presse Rex Tillerson ud og angiveligt inden for de næste uger erstatte ham med CIA-direktør Mike Pompeo.

Trump bestemmer

Donald Trump selv tweetede efterfølgende som svar på historien, at det var »fake news.«

»Han er ikke på vej ud og selv om vi er uenige bestemte områder (jeg bestemmer i sidste ende) så arbejder vi godt sammen og USA møder igen stor respekt!« skrev han i et tweet og linkede til et billede af de to sammen, fra da Tillerson med en hånd på bibelen blev sværget ind som udenrigsminister.

At Trump påpeger, at de er uenige på bestemte områder, har været tydeligt for omverdenen gang på gang.

Mens Trump løbende tager den russiske præsident Putin i forsvar, blandt andet efter et møde med Vladirmir Putin i Vietnam for nylig, har Tillerson valgt en helt anden linje.

Det har givet de to et anstrengt forhold, og Trump har i stigende grad kørt Tillerson ud på et sidesport, skrev The New York Times.

I en stor udenrigspolitisk tale hos tænketanken Wilson Center i Washington hudflettede Tillerson for eksempel Putins Ruslands for at bruge ondsindede metoder »mod USA og Europa for at splitte os.«

Her advarede Tillerson også Europa, herunder indirekte Danmark, mod at Rusland kunne bruge gasledningen Nord Stream 2, der er 100 procent ejet af det russiske statsejede Gazprom – som et ”politisk våben,” hvis gasledningen ender med at blive bygget.