ETA-drabsmænd anholdt i Frankrig

Fransk politi har anholdt to medlemmer af den baskiske terrororganisation ETA mistænkt for lørdagens drab på to civilgardister. Kort efter blev den ene af de spanske politifolk, der i første omgang overlevede attentatet, erklæret død på hospitalet.

Der har i det meste af Spanien været demonstrationer mod ETA, efter de i lørdags skød og dræbte to spanske politibetjente. Her er det fra Madrid tirsdag. Foto: Pedro Armestre/AFP Fold sammen
Læs mere

1.000 kilometers flugt på må og få rundt i det sydlige Frankrig endte i går nær et busstoppested i regionen Languedoc-Roussillon.

Amaia Alonso og Asier Bengoa havde netop forladt hotellet, hvor de havde tilbragt natten, og ventede angiveligt på en rutebil, da de ved middagstid blev omringet og anholdt.

Franske sikkerhedsstyrker har siden lørdagens ETA-drab på to spanske civilgardister nær Bayonne finkæmmet den sydlige del af landet på jagt efter gerningsmændene. Og indenrigsministeriet i Paris bekræfter, at de anholdte svarer til signalementet og er under »kraftigt bestyrket mistanke« for at have deltaget i attentatet.

Politiet kom på sporet af de to ETA-medlemmer – Bengoa er tidligere dømt for terrorvirksomhed – da de mandag forsøgte at røve en bil nær Bordeaux. Ved anholdelsen havde de en stor sum kontanter og to kraftige håndvåben på sig, men overgav sig uden at gøre modstand.

Spaniens premierminister José Luis Rodríguez Zapatero roste i går det effektive samarbejde mellem spansk og fransk politi i efterforskningen af attentatet og erklærede sig overbevist om, at også den tredje deltager i attentatet vil blive fanget.

»I så fald vil loven slå ned på de formodede gerningsmænd med al sin kraft,« lovede Zapatero.

Råb mod Zapatero
Premierministeren nåede dog ikke at glæde sig ret længe over anholdelsen, før han måtte beklage en anden nyhed fra Frankrig.

Fernando Trapero, der i første omgang overlevede sine svære skudsår, døde i går på et hospital i Bayonne. Den 23-årige civilgardist havde på intet tidspunkt været ved bevidsthed, og var et par dage forinden blevet erklæret for hjernedød.

Trapero begraves i morgen, og spørgsmålet er, om Zapatero igen vil blive mødt med ukvemsord som ved begravelsen af den anden myrdede civilgardist, Raúl Centeno, i søndags. Ved den lejlighed forsøgte en mindre gruppe blandt de fremmødte at buhe ham ud.

Selv om det konservative Partido Popular har valgt at bakke op om premierministeren efter attentatet, har partiets benhårde linje i antiterrorpolitikken gennem det seneste årstid tydeligvis haft konsekvenser.

Også protestdemonstrationerne mod ETA mandag og tirsdag blev af mange benyttet til at råbe slagord mod regeringen.