Et to år gammelt mord sender på ny rystelser gennem maltesisk politik

Presset på den maltesiske premierminister vokser, efter at en af hans tætteste medarbejdere er blevet hvirvlet ind i det snart to år gamle mord på den kvindelige journalist Daphne Caruana Galizia. En stribe opsigtsvækkende anholdelser har den seneste uge sendt rystelser gennem det lille EU-land.

En demonstrant opfordrer premierminister Joseph Muscat til at gå af på grund af hans forbindelse til drabet på Daphne Caruana Galizia, der ses på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthew Mirabelli/Ritzau Scanpix

Det to år gamle mord på den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia har på ny rystet fundamentet under den lille østats regering.

De maltesiske myndigheder har de seneste uger foretaget en række opsigtsvækkende anholdelser, der hvirvler EU-landets regering ind i mordet på Daphne Caruana Galizia, som blev dræbt af en bilbombe nær sit hjem i oktober 2017.

Den kvindelige journalist havde markeret sig som en kritisk undersøgende journalist, der i årevis havde afsløret korruption på højeste niveau i maltesisk politik og erhvervsliv.

Kort tid efter drabet blev tre mand anholdt og sigtet for at have plantet den bombe, der dræbte Daphne Caruana Galizia. De tre mænd afventer fortsat at komme for retten, men i snart to år har det store spørgsmål været, hvem der betalte for og beordrede mændene til at slå den 53-årige journalist ihjel.

Og et svar synes nu tættere på end nogensinde.

Forretningsmand anholdt

Det hele tog fart i sidste uge, da en højtstående maltesisk forretningsmand blev anholdt på sin yacht. Manden hedder Yorgen Fenech, og han er direktør for et firma i Dubai ved navn 17 Black Limited, som Daphne Caruana Galizia skrev kritisk om, otte måneder før hun blev dræbt. Hun kunne blandt andet afsløre, at 17 Black Limited havde betalt store summer til ministre i Malta, der siden sendte pengene i skattely.

Og Yorgen Fenech har nu – i bytte for en benådning – trukket Keith Schembri, der indtil for få dage siden var stabschef for premierminister Joseph Muscat, ind i sagen.

Keith Schembri blev anholdt tirsdag morgen, og torsdag kunne flere internationale medier afsløre, at anholdelsen skyldes, at Yorgen Fenech har udpeget den tidligere stabschef som den, der bestilte mordet på Daphne Caruana Galizia. Fenech skulle ligeledes have fortalt, at de tre gerningsmænd blev betalt i omegnen af 130.000 euro for at plante bomben på journalistens bil.

Daphne Caruana Galizia skrev flere kritiske artikler om Keith Schembri, hvor hun blandt andet kædede ham sammen med korruption. Keith Schembri har gentagne gange afvist at være involveret i drabet.

Ifølge det lokale medie Malta Today er politiet i gang med at efterforske, om forretningsmanden Yorgen Fenechs påstande er sandfærdige, men flere kilder siger til avisen, at dele af udsagnene formentlig skal tages med et gran salt.

Drabssagen har allerede resulteret i, at to ministre er trådt tilbage, og presset synes dag for dag at øges på Joseph Muscat, der gentagne gange har understreget, at de skyldige bagmænd skal findes, ligesom han har lovet at gå af, hvis mordet på nogen måde skulle trække tråde til ham.

En lang række borgere i Malta har de seneste dage taget del i protester, der kræver, at Muscat går af. Også Daphne Caruana Galizias søn, Matthew Galizia, der ligeledes er journalist, opfordrer nu Muscat til at træde tilbage.

Muscat selv siger, at han afventer politiets efterforskning.

Daphne Caruana Galizia havde få uger inden sin død anmeldt dødstrusler til politiet. Som journalist havde hun blandt andet været en del af det verdensomspændende undersøgende projekt Panama Papers, der blotlagde, hvordan politikere og velhavende forretningsfolk skjulte deres formuer i skatte­ly. Derudover afslørede hun, hvordan ledende politiske skikkelser havde tætte forbindelser til sager om bestikkelse og hvidvask via Rusland og diktaturet i Aserbajdsjan.

Drabet på hende vakte international bestyrtelse. Dels fordi hun var journalist, dels fordi Malta som bekendt er medlem af EU, hvor det hører til sjældenhederne, at journalister bliver slået ihjel.

Michael Alsen er Berlingskes EU-korrespondent i Bruxelles