Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det fik stor opmærksomhed, da en kinesisk kunstner i 2015 lavede smog om til en mursten ved at indsamle forurenet luft med en støvsuger. Nu er en langt mere futuristisk – og væsentligt større – variant af støvsugeren dukket op i den kinesiske hovedstad.
Den hedder Det Smogfri Tårn og er opfundet af den hollandske kunstner Daan Roosegarde. Omringet af kinesisk presse kunne han i går lancere det seneste tiltag i kampen mod den dræbende luftforurening, der store dele af året sænker sig over Beijing. Smogtårnet er syv meter højt og er tidligere blevet testet i Rotterdam. Nu rager det op i kunstnerkvarteret 798 i Beijing og vil de næste par uger turnere i Kina.
Konceptet er simpelt. Alt efter vind- og vejrforhold bliver luften i en radius af ti til 50 meter suget ind og renset. Resultatet er en forbedring af luftkvaliteten på 75 procent. Og så er der det med smykkerne. Inde i tårnet bliver kulpartikler fra luften presset sammen til et sort pulverlignende materiale, der efterfølgende bruges til at fremstille, hvad Daan Roosegarde kalder for smogfri smykker. 1.000 kubikmeter luft vil på en normal dag være nok til at fremstille et smykke.
»Hvis man kun fokuserer på teknologien, bliver folk hurtigt dovne og uinteresserede, så det er vigtigt at engagere folk på et mere følelsesmæssigt plan,« forklarer han.
Prisen for en smogfri ring er på omkring 1.800 kr., og overskuddet går til at bygge flere smogfri tårne. De er designet med blik for det antikke Kina og fremtiden.
»Designet er baseret på et kinesisk tempel, hvilket er ret traditionelt, men det indeholder også indtryk af fremtiden og ligner lidt en satellit eller et rumskib,« fortæller Daan Roosegarde, der tydeligvis har gjort sig umage for at finde den rette markedsføringsstrategi.
»Så på en måde kan man se det som et tempel for ren luft,« forklarer han og konkluderer, at menneskets stræben efter skønhed i sidste ende vil redde os alle fra os selv.
Det lyder højtflyvende, men Det Smogfri Tårn er ikke et soloprojekt udført af en selvudnævnt miljømessias. Det kinesiske Miljøministerium støtter idéen og var repræsenteret ved gårsdagens event i Beijing. Den kinesiske regering er fuldt ud klar over de økonomiske og sundhedsskadelige konsekvenser af luftforureningen.
At sætte forvoksede luftrensere op i parker og på pladser løser næppe problemet, men det giver utvivlsomt en hel del positiv omtale. Heller ikke Daan Roosegarde tror på en hurtig løsning.
»Der findes ikke en enkelt løsning til at gøre en by smogfri. Det handler om at investere tid, energi, penge og kærlighed – og om at bruge nye teknologier,« siger han.
Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina