Et symbolsk og meget langt håndtryk

For første gang i over seks årtier har præsidenterne fra Kina og Taiwan mødt hinanden. Det skete lørdag på et luksushotel i Singapore, hvor de to hovedpersoner i over et minut trykkede hænder til ære for pressen og omverdenen.

Gårsdagens historiske Kina-Taiwan-topmøde foregik på neutral grund i Singapore, hvor de to præsidenter leverede deres længe ventede håndtryk. Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Lederen fra fastlandet og lederen fra Taiwan. Sådan blev Kinas Xi Jinping og Taiwans Ma Ying-jeou præsenteret, da de to lørdag mødtes på neutral grund i Singapore. Enhver reference til de mere formelle betegnelser Folkerepublikken Kina og Republikken Kina var gemt af vejen. Det samme var officielle flag, titler eller symboler, der kunne minde om, at de to præsidenter fra hver sin side af Taiwanstrædet repræsenterer regeringer, der ikke anerkender hinanden.

Xi og Ma står i spidsen for to partier, der først udkæmpede en blodig borgerkrig og siden blev ærkefjender. Kommunistpartiet sejrede i 1949 og sendte nationalistpartiet Kuomintang ud på en flugt, der endte på Taiwan.

Aldrig mere fjender

Lige siden har lederne fra de to partier ikke stået ansigt til ansigt. Ikke før lørdagens møde. Kuomintang og Kinas Kommunistparti er ikke længere fjender, hvilket er blevet tydeliggjort i løbet af de snart otte år Ma Ying-jeou har været præsident.

De to hovedpersoner smilede til kameraerne og gav hinanden et symbolsk og meget langt håndtryk, der varede i over et minut. Efterfølgende tog Xi Jinping ordet.

»Vi er én familie. Ingen kraft kan trække os fra hinanden,« udtalte den kinesiske præsident. Ma Ying-jeou opfordrede til gengæld indirekte til, at Kina respekterer Taiwans demokrati.

»Begge sider bør respektere hinandens værdier og livsstil,« sagde han.

Flere hundrede journalister var inviteret til at dække begivenheden. Både i Kina og Taiwan har mødet trukket overskrifter, siden det tidligere på ugen blev annonceret. Men på det kinesiske fastland var det stort set kun Xi Jinpings udtalelser, der blev brugt i mediedækningen. Kina anser Taiwan som en løsreven provins, og de statslige aviser og TV-kanaler er yderst påpasselige med, hvordan de beskriver forholdet.

Mødet fandt sted bare to måneder før, der skal afholdes parlamentsvalg på Taiwan. Under Ma Ying-jeou har Kuomintang lavet aftaler med Kina, der har gjort det nemmere at handle og rejse over strædet. Men vælgerne på Taiwan ser ikke ud til at bakke op om den førte politik. Ifølge meningsmålingerne er Kuomintang langt efter oppositionens spidskandidat. Det vil lørdagens møde næppe få den store indflydelse på.