Et rygte spreder sig. Kan præsidenten benåde sig selv?

Donald Trump skulle angiveligt være i færd med at undersøge, hvorvidt han i sine sidste dage med titlen som USAs præsident kan slippe for anklager om magtmisbrug og skattesvindel. Hvorvidt dette er muligt, diskuterer de to værter i denne uges udgave af Berlingskes podcast »Kampagnesporet«.

Foto: MANDEL NGAN

Et rygte om Donald Trump er ved at sprede sig. Et rygte om noget, som aldrig har fundet sted tidligere i historien, og som muligvis ikke kan lade sig gøre.

Ifølge flere amerikanske medier, skulle Donald Trump angiveligt have talt med sine rådgivere om muligheden for at benåde sig selv og sin familie, når han om få dage ikke længere er USAs præsident.

Er det overhovedet muligt, at en amerikansk præsident kan benåde sig selv?

Samtlige amerikanske præsidenter har gjort brug af retten til at benåde eller nedsætte straffen for dømte, men aldrig har en amerikansk præsident benådet sig selv.

Derfor er det et vigtigt spørgsmål at stille, begrunder vært på Berlingskes podcast »Kampagnesporet« Mads Fuglede.

»Det er svært at blive klog på, hvad der vil ske, for der er ikke nogen præcedens at læne sig op ad. En del har dog været ude at sige, at det vil være vanskeligt for præsidenten at benåde sig selv.«

Præsidentens advokater har oplyst ham om, at en benådning muligvis kan ende med at ramme ham selv, fordi den kan blive brugt som bevis på, at han har gjort noget forkert og dermed er skyldig.

Den meddelelse skulle angiveligt have gjort Donald Trump rasende og fået ham til at sige, at han »ikke vil se benådninger til nogen overhovedet,« ifølge det amerikanske medie, ABC.

Hvis Donald Trump forsøger at benåde sig selv, forventes spørgsmålet at ende i den amerikanske højesteret.

Hør dagens afsnit af Kampagnesporet her:

Republikanere i »slem kattepine«

Selvom Donald Trump som den første præsident i USAs historie for anden gang bliver stillet for en rigsret – denne gang for at »opildne til oprør« – nyder han stadig stor opbakning blandt partiets vælgere.

Ifølge meningsmålinger fra Axios, svarer 64 procent af de republikanske vælgere, at de støtter Donald Trumps ageren de seneste dage.

Ender en kommende rigsretssag med at finde Donald Trump skyldig i anklagerne, vil han være bandlyst fra kommende valg i USA.

Donald Trump selv er langtfra tilfreds med afgørelsen.

»Det er en fortsættelse af den største heksejagt i den politiske historie. Det er åndssvagt. Denne rigsret skaber enorm vrede,« lød ordene fra Trump 6. januar, da det stod klart, at et flertal havde stemt for en rigsretssag.

Hvis Donald Trump ikke kendes skyldig, har han rig lejlighed til at stille op til næste præsidentvalg og dermed glæde 57 procent af de republikanske vælgere, som ifølge meningsmålinger fra Axios netop nu ønsker, at Donald Trump genopstiller ved valget i 2024.

Mens ti republikanere støttede Demokraternes forslag om at gennemføre en rigsretssag, vender en del af partiet sig kraftigt imod dette, ligesom der er mange, der står et sted midt i mellem.

Uvisheden om Donald Trumps fremtid efterlader ifølge Mads Fuglede det republikanske parti i en meget vanskelig situation.

»Republikanerne er fanget i en slem, slem, slem kattepine. På den ene side står partiet med en præsident, som de stort set alle sammen gerne vil af med (...) På den anden side, må han godt gå ud af døren, men han skal efterlade sine vælgere inden for døren, og det har han jo ikke tænkt sig. Så hvad gør man?« spørger Mads Fuglede og henviser til, at hvis først Donald Trump går imod en, kan ens politiske fremtid være ødelagt.

Hør andre afsnit af Berlingskes podcast »Kampagnesporet« her: