Et norsk skib har samlet 356 migranter op i Middelhavet. Ingen ved hvor de skal hen

356 migranter er blevet reddet fra gummibåde ombord på et norsk redningsskib i Middelhavet. En tredjedel af dem er børn. Og ingen ved, hvor de skal hen.

I mere end en uge har 356 migranter opholdt sig ombord på Ocean Viking, det norsk-ejede redningsskib, som opereres af den franske redningsorganisation SOS Meditarrenee og Læger Uden Grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE CHAON

Hver dag får mandskabet på norske Ocean Viking det samme spørgsmål fra de mere end 300 migranter, de har reddet ombord fra overfyldte gummibåde i Middelhavet.

»Hvornår kan vi komme i land?«

Og hver dag må mandskabet svare det samme, ifølge norske Aftenposten:

»Vi ved det ikke.«

I mere end en uge har det norske redningsskib drevet omkring i internationalt farvand i håb om at finde en havn, hvor det må lægge til kaj. Lige nu sejler det frem og tilbage mellem Malta og den italienske ø Lampedusa og venter på at høre fra en kystvagt, der vil tage imod dem. Men de mødes fortsat med stilhed.

I løbet af fire dage er 356 migranter blevet reddet ombord på skibet. Mange af dem er traumatiserede, og flere er sårede med skader efter vold og flugt, oplyser Jay Berger, projektkoordinator for Læger uden Grænser, som er ombord på det norske redningsskib. En tredjedel af passagererne er børn.

Og det er begrænset hvor længe, skibet kan holde rejsen gående, fortæller Jay Berger til Aftenposten. Der er risiko for, at de snart løber tør for vand, mad og brændstof. Skraldet hober sig op ombord på skibet, og der er snart ikke flere hygiejneprodukter til kvinderne.

»De mennesker, vi har reddet, har allerede været gennem meget, mange af dem har siddet i libyske detentionslejre. Flere har psykiske traumer. Det er en stor skam, at de bliver behandlet på den her måde uden fundamentale menneskerettigheder,« siger han til Aftenposten.

Ifølge Læger Uden Grænser har skibet flere gange forsøgt at kontakte Libyens redningsberedskab, mens de mere end 300 migranter er blevet reddet ombord på skibet, men Libyen har ikke svaret på nogen af henvendelserne. Efter alle migranterne er blevet reddet ombord, har Libyen dog rakt ud og spurgt, om migranterne vil blive sejlet til Libyens kyst. Det nægter Ocean Viking dog.

Det er nemlig nøjagtigt det borgerkrigshærgede Libyen, som mange af migranterne er flygtet fra.

Med blandt andet danske millioner i ryggen har Libyens kystvagt de seneste år bremset afrikanske migranter på vej mod Europa, før gummibådene og de faldefærdige fiskekuttere når ind i den europæiske del af Middelhavet. Det har fået antallet af migranter, der krydser Middelhavet til Sydeuropa, til at falde drastisk. Men det har også en bagside.

Hundredtusindvis af migranter og flygtninge er nu strandet i migrantfængsler i Libyen, hvor de bliver voldtaget, sultet og udsat for afpresning, har flere menneskerettighedsorganisationer dokumenteret. Nogle migranter er endda blevet solgt på slavemarkeder.

I et migrantcenter nær den libyske hovedstad Tripoli blev 53 personer i juli dræbt, da en oprørsgruppe sendte bomber ned over centret. De forsøgte angiveligt at ramme nærliggende militærbarakker.

Mange af de 356 migranter, som er blevet reddet ombord på Ocean Viking, er netop flygtet fra de libyske lejre. Ifølge Aftenposten er der foretaget over 100 undersøgelser af dem, der er kommet ombord på båden – og flere af dem har sår og skader efter at være blevet udsat for vold, som for eksempel slag med knipler og skydevåben.

Andre er blevet såret under flugten til og fra Libyen. Flere har fået brandskader fra smeltet plastik og brændende benzin, andre har fået luftvejsinfektioner. Halvdelen behandles for fnat, som de har fået i Libyen.

Nu diskuterer Italien og Norge, hvem der skal imod dem. Matteo Salvini, der er indenrigsminister i Italien og leder af højrefløjspartiet Lega, skrev fredag et brev til Norges justitsminister Jøran Kallmyr. I brevet bad han norske myndigheder om at tage sig af migranterne, der altså opholdt sig ud for Lampedusas kyst.

Det har Kallmyr imidlertid nægtet, ifølge Aftenposten. Hvis migranterne lykkes med at komme i en europæisk havn, bliver redningsskibene blot et stop på den flygtningerute over Middelhavet, som de europæiske politikere kæmper imod, mener han. Hvis ikke de kan sendes til Libyen, må de sendes til Tunesien, argumenterer han.

Også Norges statsminister Erna Solberg afviser at tage imod migranterne, som ikke har ret til at komme til Norge, blot fordi de er blevet samlet op af et privatejet norsk skib, siger hun.

Ocean Viking er ikke det eneste redningsskib, der driver omkring i internationalt farvand med migranter ombord. Det spanske redningsskib Open Arms har i to uger forsøgt at komme i havn ved Lampedusa, men er blevet nægtet tilladelse af Italien.

Skibet har over 100 migranter ombord og må nu i stedet bruge seks dage på at rejse til Spanien, som har accepteret at tage imod dem. Men det er uforsvarligt at vente yderligere seks dage med at komme i land, lyder det fra en talsperson for den spanske organisation Proactiva Open Arms, som er ombord på skibet.

»Her er en ængstelig stemning og udbrud af vold, og det bliver stadig vanskeligere at bevare kontrollen (over skibet, red.),« fortæller Laura Lanuz til Aftenposten:

»Det ville være vanvid at drage ud på en seks dages lang rejse med disse mennesker.«