Et kodeord på franske apoteker skal advare politiet: Volden mod kvinder tager til

I flere europæiske lande er der gennemført tiltag, der skal hjælpe voldudsatte til at undslippe en voldelig partner. I Frankrig betaler staten for tusindvis af hotelværelser og indfører et nyt kodeord.

De franske apoteker er nogle af de få butikker, som er åbne. Derfor får apotekerne nu en rolle i kampen mod partnervold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alain Jocard/Ritzau Scanpix

I sidste uge gik en kvinde ind på det lokale apotek i den østfranske by Nancy. Hun havde fortalt sin mand, at hun forlod huset for at købe medicin.

Hun dog købte intet. I stedet fortalte hun apotekeren, at hun blev udsat for vold derhjemme. To dage senere blev manden anholdt, skriver avisen Le Parisien.

Verden over er massevis af kvinder lige nu reelt lukket inde i hjemmet sammen med deres voldsmænd, og derfor har franske myndigheder opfordret voldsudsatte til at gå til apotekerne. Her kan de anmelde vold og bede om hjælp.

Hvis den voldelige partner er med på apoteket, kan offeret sige det kodeordet »maske 19« som et nødråb, apotekeren vil genkende. Løsningen med kodeordet er inspireret af myndighederne i en række spanske provinser, som har indført lignende tiltag.

Den franske indenrigsminister, Christophe Castaner, har forklaret, at tiltaget er en konsekvens af, at statistikker allerede viser, at volden i hjemmet er stigende, efter at Frankrig har indført et de facto-udgangsforbud, der kun må brydes, hvis man har vigtige ærinder.

I Paris og i byens forstæder er anmeldelser om vold i hjemmet steget med 36 procent, siden udgangsforbudet blev vedtaget 17. marts, skriver CNN. For hele Frankrig er antallet af anmeldelser steget med 32 procent. Mindst to sager drejer sig om drab.

Den franske regering har besluttet, at staten vil betale for op til 20.000 hotelovernatninger for ofre, som har behov for at undslippe en voldsom partner.

Derudover vil der blive opsat rådgivningscentre i en række større supermarkeder rundt om i landet. Det vil give nogle af de voldsramte mulighed for at søge rådgivning under påskud af at være på indkøbstur.

»Det største problem er, at hvordan vi skal sikre kontakten til kvinderne. Efter at det er blevet svært at gå ud, vil vi være sikre på, at støttesystemet nu også bliver kendt af kvinderne,« siger den franske ligestillingsminister, Marléne Schiappa, til Le Parisien.

Også i Spanien og Italien har myndighederne advaret om en stigning i omfanget af vold mod kvinder under coronavirussen.

Herhjemme har foreningen Lev Uden Vold tidligere forklaret, at den har oplevet en fordobling i antallet af henvendelser om henvisninger til krisecentre, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts annoncerede den delvise lukning af Danmark.