Et internationalt skattecirkus af ufattelige dimensioner rammer magtfuldt persongalleri

En massiv lækage har afsløret detaljerne i de riges skattely. Og 72 nuværende og tidligere stats- og regeringschefer har deltaget i cirkusset. Mange af dem har i forvejen været kendt for ikke at være for fine i kanten.

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, Ruslands præsident, Vladimir Putin og fodboldsstjernen Lionel Messi er blandt de involverede. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington: Alle kender til, at brådne kar søger mod skattely, når de ikke vil betale til fælleskabet. Men 11 millioner dokumenter, der er givet til det tyske dagblad Süddeutsche Zeitung, fortæller for første gang en detaljeret historie om pengegriskhed hos verdens rigeste og mægtigste mænd og kvinder.

Avisen har fået dokumenterne fra en »kilde«, men har valgt at dele dem med ikke mindre end 107 medier i 78 lande og til sammenslutningen af undersøgende journalister i organisationen ICIJ. Dokumenterne fortæller en historie om skattetænkning hos verdens rigeste og mægtigste mænd og kvinder i detaljer, man ikke har set tidligere.

Kun få personer ved, hvem der har lækket de 11. milioner dokumenter til avisen. Men papirerne stammer oprindeligt fra det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca. Papirerne afslører ifølge det britiske BBC ikke alene aktive og tidligere politikere, aktive og tidligere sportstjerner og derimellem tusinder af andre rige personers pengetransaktioner, som gennem et sindigt system har oprettet offshore firmaer for at slippe for at betale skat der, hvor de bor. Deriblandt Islands nuværende statsminister Sigmundur Gunnlaugsson, som ventes at få besøg af tusinder af demonstranter her til formiddag i Reykjavik med krav om nyvalg og i øvrigt med et krav om, at han træder tilbage.

Andre i personkredsen kan formentlig tage det lidt mere med ro. Nogle af den russiske præsident, Vladimir Putins nærmeste venner er med på listen. Det saudiarabiske kongehus er repræsenteret. Egyptens tidligere præsident, Hosni Mubarak, som hævdes at have været døden nær de sidste seks år, men alligevel har formået at vedligeholde sine milliardinvesteringer, og så selvfølgelig nogle i personkredsen omkring Syriens præsident, Bashar al-Assad. Og man kan tage hele rækken af lande helt over til Pakistan, hvor landets premierminister, Nawaz Sharif, også er nævnt i dokumenterne for at have købt en række ejendomme i London gennem et offshore firma på Virgin Island.

Den svenske storbank Nordea, som er næststørst i Danmark, har gennem sin private banking afdeling i Luxembourg angiveligt også været involveret i at rådgive kunderne til at gå i skattely, ifølge DRs dokumentarprogram, der blev sendt i går. Og banken selv har afvist beskyldningerne om at have medvirket til skattesvindel, ligesom det panamanske selskab også benægter, at de har gjort noget ulovligt.

Mossack Fonsecas medstifter, Ramon Fonseca, sammenlignede i går beskyldningerne mod firmaet som lige så absurde som hvis et bilfirma bliver gjort ansvarlig for en trafikulykke. Han sagde, at Fonseca - ligesom en bilfabrik - ikke længere har et ansvar , når bilen først har forladt fabrikken. »Vi er ikke ansvarlige for, hvad vores kunder gør med de offshore firmaer, der bliver oprettet«, sagde han.

Det amerikanske dagblade Miami Herald, som også har været med til at læse dokumenterne igennem, skriver, at foruden stats- og regeringscheferne, så er 20 milliardærer på Forbes liste over de 500 rigeste i verden med i skattecirkusset. 61 slægtninge og venner til verdens nuværende ledere og andre 128 nuværende og tidligere politikere og folk, der har bestridt store offentlige embeder. For ikke at nævne alle de personer, der nu er døde, og som har drænet deres hjemlandes pengekasser. Libyens tidligere leder Muammar Gaddafi er en af dem.

Og det er et omfattende materiale. Helt præcist 11,5 millioner e-mails, bankudskrifter, kundekartoteker, pas og selskabsregistre er fundet i de mange papirer, skriver Miami Herald, der også tørt konstaterer, at mange af pengene er brugt på at opkøbe ejendomme i Miami Beach.

Der er også tråde til den kinesiske præsident Xi Jinpings familie og venner, som vil vække præcis så meget skandale, som regimet i Beijing nu tillader, fordi Kina kæmper officielt mod korruption på alle niveauer. Så hvis papirerne virkelig er afslørende over for venner og familie tæt på den kinesiske præsident, så ser det heller ikke godt ud, selv om man næppe skal vente millioner på gaderne i den anledning. I Mexico er præsident Enrique Peña Nietos nære ven også involveret i transaktionerne, og fodboldstjernen Lionel Messi er blot en af de sportens repræsentanter på listerne. Ud over selvfølgelig højtstående medlemmer af fodboldorganisationen FIFA.

Men for at tage et eksempel på, hvad dokumenterne indeholder. Ifølge det norske dagblad Aftenposten dannede den nuværende islandske statsminister i 2007 et firma ved navn Wintris sammen med sin hustru Anna Sigurlaug Palsdottir. Wintris blev registreret på de britiske Virgin Islands. Selskabet skulle bruges til at investere hustruens familiearv på 80 millioner norske kroner..

I 2009 sælger han sin andel af selskabet til hustruen for en dollar cirka seks måneder efter, at han han blev valgt ind i parlamentet. Men islændingene er ifølge avisen rasende over, at statsministeren ikke oplyste noget om virksomheden, arven og det faktum, at han og hustruen også var en del af de mange kreditorer, der forlangte pengene tilbage fra de krakkede islandske banker.

Anna Palsdottir siger, at årsagen til, at firmaet var registreret i udlandet var, at hun arvede de mange penge, mens hun boede i London og ikke vidste, om hun skulle tilbage til Island. Og ingen ved, om der er foretaget noget ulovligt i forbindelse med, at selskabet er registreret på de britiske Virgin Islands.

Men et er lovgivning. Noget andet er moral. For i Island har befolkningen haft forbud mod at udføre penge efter den store finanskrise i 2008, som betød, at masser af islandske familier blev fyret og måtte se deres opsparinger forsvinde ud i den blå luft. og hverken statsministeren eller hans hustru har været åbne om deres formue i udlandet.

I det hele taget vil afsløringerne sende politiske chokbølger igennem de samfund, hvor man kan reagere på nyheden. For selv om der måske også er overtrådt lokale lovgivninger, så er det i første gang et moralsk spørgsmål. Skatteundragelse ser ikke godt ud. Og så massivt, som det her er til stede - nogle lande har flere hundrede personer på listerne - så kommer det ikke til at gå stille af.