Et helt almindeligt ord har sat sindene i kog: Nu er »de« blevet årets ord

Ordbogen Merriam-Webster har kåret årets ord – »de« – som erstatning for »han« eller »hun«. På anden- og tredjepladsen kommer »quid pro quo« og »rigsretssag«.

Den engelske popstjerne Sam Smith er nonbinær og har tidligere i år bedt pressen om at blive tiltalt med de nonbinære pronominer »de« og »dem«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AP/Ritzau Scanpix

Det er sådan set ikke et nyt ord. Tværtimod. Men i de seneste år har ordet fået en ny betydning.

Og netop derfor er pronominet »de« – eller på engelsk »they« – blevet kåret til årets ord af ordbogen Merriam-Webster. Det skriver blandt andre AP.

Merriam-Webster definerer ikke længere det personlige stedord som et flertalsstedord, der kun bruges om flere personer på engelsk. Nu kan det også bruges i ental om nonbinære personer, der altså hverken identifcerer sig som »han« eller »hun« og derfor foretrækker »de« eller »dem«.

Måske af den grund er ordet blevet slået op mange, mange flere gange det seneste år, end det blev i 2018. Merriam-Webster har registreret en stigning på 313 procent flere søgninger på ordet i år. »De« er dermed det mest populære søgeord på ordbogen det seneste år.

»Jeg må indrømme, at det overrasker mig,« siger Peter Sokolowski, der er redaktør på Merriam-Webster, til AP.

Den nye brug af ordet har vakt stor debat i USA og Storbritannien, hvor medier som BBC, The Guardian og CBS News har indvilliget i at omtale den nonbinære popstjerne, Sam Smith, med pronominerne »de/dem« i stedet for »han/ham«.

»For dem, der ikke har fulgt med, lyder klagen sådan her: Brugen af »de« som et kønsneutralt pronomen er grammatisk forkert, fordi »de« er et flertalspronomen,« forklarer Merriam-Webster selv i et blogindlæg om ordet.

Og diskussionen er bestemt heller ikke gået de danske medier forbi. Faktisk har de nonbinære tiltaleformer ført til store debatter om sproget.

Chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, mener, at kønsneutrale stedord er »et udtryk for frygt«, mens Politikens chefredaktør, Christian Jensen, oplyser, at dagbladet fremover vil skrive »de« eller »dem«, hvis en kilde ønsker det.

Ifølge Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, vil de kønsløse stedord dog ikke finde vej til Berlingske.

»Vi synes ikke, at enkeltindivider skal kunne kræve at lave om på det danske sprog. Når vi er i en offentlig samtale og skal beskrive en situation offentligt, vil vi bruge de pronominer, vi har i sproget, som hele fællesskabet forstår,« har Mette Østergaard forklaret.

Da en institutleder på Københavns Universitet havde udsendt en e-mail til instituttets professorer med opfordring til at undgå at bruge kønnede betegnelser i undervisningen, blev det voldsomt kritiseret – og det satte hurtigt gang i en landsdækkende debat om de nonbinære tiltaleformer.

Over en tredjedel af alle amerikanske teenagere eller amerikanere i begyndelsen af 20erne kender nogen, som ønsker at blive tiltalt med nonbinære stedord, viste en undersøgelse fra Pew Research Center i fjor. Det er dobbelt så mange, som hvis man sammenligner med amerikanere i 40erne, og tre gange flere end hvis man sammenligner med de amerikanere, der er i 50erne eller 60erne.

På andenpladsen over de mest populære ord i Merriam-Webster-ordbogen 2019 kommer det latinske udtryk »quid pro quo«, som utallige gange er blevet brugt af Demokraterne i USA, når de har skullet omtale den noget-for-noget-aftale, som de mistænker præsident Donald Trump for at have forsøgt at afpresse Ukraine til at give ham.

Og det leder os direkte videre til tredjepladsen: »Rigsretssag«.