Et enormt hulrum under Antarktis vækker frygt: Isen smelter hurtigere, end vi tror

Hvis den massive Thwaites-gletscher smelter, kan det sætte gang i en kædereaktion, der får verdenshavene til at stige med hidtil uset hastighed.

Det store hulrum er opdaget på den vestlige side af den store Thwaites-gletscher. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA

Forskere har gjort en chokerende opdagelse på bunden af en stor gletscher i Antarktis: Et enormt hulrum, der har vakt en frygt for, at isen ved Sydpolen smelter langt hurtigere end hidtil antaget.

Det er forskere fra NASA, som ved hjælp af satellitteknologi har opdaget, at et mere end 300 meter højt hulrum på størrelse med halvdelen af Amager er opstået under den massive Thwaites-gletscher. Det skriver avisen The Guardian.

Hulrummet har tidligere bestået af omtrent 14 milliarder tons is, som er smeltet i løbet af de seneste tre år, konkluderer forskerne i tidsskriftet Science Advances, hvori de kalder den høje smeltehastighed for »uventet«.

Opdagelsen øger frygten for, at vandstanden i verdenshavene vil stige hurtigere end forventet. Ikke fordi de mange milliarder tons is er smeltet – de lå i forvejen under vand – men fordi der nu kan løbe store vandmængder ind i hulrummet, hvilket kan få den enorme Thwaites-gletscher til at smelte hurtigere end ventet.

Thwaites-gletscheren er 120 kilometer bred, og såfremt den smelter, kan den potentielt øge vandstanden i verdenshavene med 60 centimeter, fremgår det af forskningsprojektet. Dette kan resultere i oversvømmelser af kystområder verden over.

Smelter Thwaites-gletscheren, vil det også betyde, at de omkringliggende gletschere vil blive eksponerede for mere havvand og dermed også vil smelte hurtigere. Denne effekt kan øge vandstanden globalt med 2,5 meter, vurderer forskerne.

»Det nuværende spørgsmål er ikke, om gletscherne vil forsvinde, men med hvilken fart det vil ske,« siger Jeremie Mouginot – en schweizisk forsker, der er en af forfatterne bag den videnskabelige artikel.

Der er allerede iværksat flere nye undersøgelser, som de kommende år skal indsamle viden om, hvor problematisk situationen er for Thwaites-gletscheren.