Et enkelt slag vundet i kampen mod ebola

Nigeria blev mandag erklæret fri for den frygtede sygdom. EU garanterer fuld lægestøtte til internationale hjælpearbejdere.

Nigeria har haft held til at få ebola under kontrol i landet, her i hovedstaden, Lagos. Foto: Utomi Ekpei/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: PIUS UTOMI EKPEI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Verden kan vinde kampen mod den frygtede ebolasmitte.

Det var budskabet fra Nigeria, som WHO i går fortolkede og sendte videre ud i verden, da den nigerianske befolkning blev erklæret fri for ebolavirus. Det forhindrer naturligvis ikke smitten i på ny at brede sig ind over grænsen til Afrikas folkerigeste land, men der er tydelig lettelse over, at en koncentreret indsats fra nigeriansk lægepersonale i Lagos forhindrede smitten i at løbe løbsk blandt byens omkring 21 millioner indbyggere.

»Det er en opsigtsvækkende succeshistorie,« lød det ifølge Reuters fra WHO-talsmand Rui Gama Vaz.

»Det viser, at ebola kan inddæmmes, men vi skal være klar over, at vi kun har vundet ét slag. Krigen vil først slutte, når Vestafrika også kan erklæres fri for ebola.«WHO gør opmærksom på, at mange bekymrede lande i verden har væsentligt bedre forudsætninger end Nigeria for at imødegå ebolaudbrud. Samtidig er det også et faktum, at de hårdest ramte lande halter langt efter. En opgørelse viser, at Nigeria har en uddannet læge for hver 2.879 personer, mens tallet for Liberia er én for hver 86.275.

Behovet for hjælp i Sierra Leone, Guinea og Liberia er fortsat enormt, understreger internationale hjælpeorganisationer. Det officielle dødstal som følge af sygdommen er 4.500, og antallet af smittede vokser dramatisk måned for måned. I øjeblikket er vurderingen, at højst én ud af hver tre smittede overlever sygdommen.På et EU-udenrigsministermøde mandag forsøgte udenrigsministrene at bane vejen for, at flere internationale hjælpearbejdere kan supplere det trængte eller mange steder helt nedbrudte sundhedssystem i de ramte områder. På mødet vedtog medlemslandene en erklæring om at »garantere passende behandling« for internationale hjælpearbejdere, inklusive mulighed for sygeevakuering med fly og fuldt ud finansieret fra EUs budget.

EU donerer penge til bekæmpelsen

Erklæringen understregede også, at EU og medlemslandene allerede har lovet at donere mere end en halv mio. euro eller cirka 3,7 mio. kroner til kampen mod ebola. Storbritannien har markeret sig som et førende donorland, mens også Tyskland, Frankrig og Sverige har lovet større beløb. De internationale donationer er fortsat langt fra det beløb, som FN har bedt om, og EU-udenrigsministrene opfordrer i deres erklæring »alle internationale donorer« til at reagere på FNs appel.

Største donorland hidtil er USA, hvor flere ebolatilfælde har opskræmt befolkningen. Også her var der opmuntrende nyt mandag, da 43 personer, heriblandt en 13-årig dreng, blev erklæret uden for fare for at have ebola efter at være blevet overvåget i 21 dage.