Et britisk valg: fra terror til Brenda fra Bristol

Alle valg har særlige øjeblikke, der står tilbage. I Storbritannien var det to terror- angreb i valgkampen med tragedien, chokket, sorgen, heltemodet og viljen til ikke at lade sig kue og fortsætte med valget. Men der var også andre indtryk.

Alle valg har særlige øjeblikke, der står tilbage. I Storbritannien var det to terror- angreb i valgkampen med tragedien, chokket, sorgen, heltemodet og viljen til ikke at lade sig kue og fortsætte med valget. Fold sammen
Læs mere

Berlingske har udvalgt fem af de små historier, der indrammer det britiske valg til Underhuset 2017.

Philip May er til slips – og så ikke mere om det

Theresa May tog i valgkampens spæde begyndelse sin mand, Philip, med til BBC i den bedste sendetid, for at parret sammen for første gang på TV kunne tillade vælgerne et yderst sjældent kig ind i deres privatliv. Philip fortalte, at han »går ud med skraldespanden«.

TV-værten: »Theresa May vækker opsigt med knaldrøde eller leopardprikkede sko. Har Philip modeinteresser?«

»Jeg kan ret godt lide slips,« lød svaret, hvorefter gemalen opdagede, at han jo for korrekt spin var blevet bedt om at løsne lidt op med åbentstående skjorte under interviewet. »Jeg kan lide jakker, den slags ting. Ret normalt,« lød tilføjelsen.

Reddet. Philip havde jakke på under interviewet, og det var omtrent så tæt, vælgerne kom på parret May under valgkampen.

Tegninger: Lars Andersen Fold sammen
Læs mere

Fuck dig, jeg holder med Millwall

Den britiske valgkamp blev afbrudt for anden gang, da terrorangreb nummer to ramte i London. Bagefter skældte politikerne ud på hinanden over nedskæringer i politistyrken og mangelfulde love til bekæmpelse af terror. Men briter, der var ved at blive trætte af valgkamp, kunne i stedet følge med i historier om alle de udlændinge og lokale, som heltemodigt gik til modangreb, da tre religiøse galninge dukkede op med lange knive.

45-årige Roy Larner har fortalt, at han hørte råbet: »Det her er for Allah,« og at han instinktivt råbte tilbage: »Fuck dig, jeg holder med Millwall,« og gik løs på dem.

Når alle politikernes taler fra valgkampen er glemt, vil mange fortsat huske Larner og de øvrige, der selv blev stukket ned for at forsvare andre. Og fodboldklubben Millwalls udskældte tilskuere vil nu blive husket for andet end bølleoptøjer.

Det bliver i hvert fald dyrt

Jeremy Corbyn har overrasket mange i valgkampen ved pludselig at kaste den fumlende tørvetriller-ham af sig og vise sig som en fyrig politiker. Hvis nogle i valgkampens slutning var ved helt at glemme Labour-lederen, som han var engang, fik de et tilbageblik, da han under et radiointerview ikke kunne sige, hvor meget et valgløfte om gratis børnpasning ville koste.

»Det vil koste... Det vil helt klart koste en masse at gennemføre det, det er vi klar over,« forsøgte Corbyn sig.

Men radioværten var ubarmhjertig og fortalte lytterne, at Labour-lederen febrilsk rodede med iPad og mobil for at få hjælp til svaret. Bagefter kom partifæller Corbyn til forsvar, og påpegede, at den beregnede milliardudgift faktisk er med i partimanifestet, mens de konservative har undladt at beregne prisen for valgløfterne i deres manifest.

Touché, i hvert fald for de støtter, der har taget den nye Corbyn til sig.

a Fold sammen
Læs mere

Bevar roen og fortsæt med valget

Nogle har måske med voksende nervøsitet fulgt de britiske politikeres uklare budskaber i valgkampen om fremtiden efter Brexit. Men de kan i hvert fald berolige sig med, at den britiske befolkning har vist sig fortsat at kunne leve op til sit ry for at bevare roen selv under de værste prøvelser. En mindekoncert i Manchester med tusindvis af deltagere blev gennemført trods endnu et terrorangreb i London.

Ved Borough Market i hovedstaden kunne man på billeder fra de kaotiske minutter se folk forlade stedet med deres pint i hånden. Richard Angell gik et skridt videre ved at erklære, at han selvfølgelig ville vende til restauranten og betale sin regning: »Vi har heller ikke givet personalet drikkepenge, og de tog sig af os, da de kunne have sikret sig selv.«

Angell tilføjede: »Det var skøn mad, og jeg vil have resten af mit måltid.«

c Fold sammen
Læs mere

Brenda fra Bristol

Ingen vil fortælle historien om den britiske valgkamp 2017 uden at komme omkring »Brenda fra Bristol«. Den 75-årige kvinde blev intetanende stoppet på gaden af en reporter og blev på TV spurgt, hvad hun synes om, at Theresa May ville udskrive valg.

Reaktion satte nettet i brand. Årsagen: Det er hylende morsomt, men der er også en brod. En del briter tænkte formodentlig nøjagtig som Brenda: »Det må være din spøg. Ikke ét til. Åh, for guds skyld, jeg kan helt ærligt ikke holde det ud. Det handler alt for meget om politik i øjeblikket. Hvorfor måtte hun gøre det?«

d Fold sammen
Læs mere