Et amt har forudsagt præsidenten i 60 år - og de vælger Trump

Et eneste amt i USA har i 60 år stemt på vinderen af USAs præsidentvalg. Og går det, som det plejer, hedder USAs næste præsident Donald Trump

Foto: AARON P. BERNSTEIN. Trump under en tale Terre Haute.
Læs mere
Fold sammen

TERRE HAUTE: I Vigo County vandt Republikanernes kandidat, Donald Trump, en sikker sejr ved tirsdagens præsidentvalg. Og resultatet af valget i Vigo County er særlig interessant, fordi amtet, der ligger i staten Indiana et par hundrede km syd for Chicago, er amerikansk politiks ”bellwether” – klokkefår. Fra og med Eisenhowers genvalg i 1956 altid har der blandt amtets vælgere altid været flertal for den vindende kandidat.

Valgdeltagelsen i Vigo County har i år været langt større en sædvanlig. Da der mandag middag blev lukket for tidlig afstemning, havde en tredjedel af de knap 80.000 vælgere allerede stemt. Og trods et elendigt vejr på valgdagen er amtets valgleder overbevist om rekorddeltagelse. Indiana og Kentucky lukker traditionelt valgstederne tidligt, i aftes kl. 18.

Når Vigo County valg efter valg kan bekræfte berettigelsen af titlen som USAs ”bellwether”, skyldes det demografien. Af de godt 100.000 indbyggere bor de 60.000 i administrationscentret Terre Haute, som har en lang tradition for en stærk fagbevægelse. Eugene V. Debs, der fem gange i årene omkring Første Verdenskrig var præsidentkandidat for det dengang betydende socialistparti, var født i byen.

Og det var især det omgivende landbrugsland, der gav arbejde på Terre Hautes virksomheder. Vigo County ligger i Majsbæltet, som traditionelt stemmer Republikansk. Det lokale medlem af Repræsentanternes Hus blev i 2014 genvalgt med godt 60 pct. af stemmerne. Og delstaten Indiana gav da også Trump en ventet sejr.

Finanskrisen gjorde ondt her. Mange større virksomheder lukkede, og kampen om de resterende arbejdspladser er hård. En normal månedsløn i Vigo County er kun tre fjerdedele af landsgennemsnittet.
På en af amtets største arbejdspladser har valgkampen været ikke-eksisterende. Et par km syd Terre Haute ligger fængslet Federal Correctional Center, hvor de ca. 3.000 indsatte er uden stemmeret. Her ligger også  forbundsmyndighedernes eneste dødsgang, hvor bl.a. Timothy McVeigh var indsat. Han dræbte med  en godt to ton tung hjemmelavet bombe af gødningsstoffer 168 mennesker i Oklahoma i 1995 og blev henrettet i Terre Haute seks år senere.