Estland ruller kilometervis af pigtrådshegn ud ved grænsen

Mens tusindvis af migranter forsøger at komme til EU via Belarus (tidligere Hviderusland), har Estland varslet militærøvelse.

 
Flere vestlige lande er ved at være løbet tør for tålmodighed. Belarus bliver fordømt for deres kyniske måde at bruge migranter på. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Estland har onsdag indkaldt 1700 soldater til en militærøvelse, hvor der blandt andet skal rulles pigtrådshegn ud ved grænsen til Rusland.

Det oplyser den estiske regering.

Øvelsen er varslet, på et tidspunkt hvor tusindvis af migranter forsøger at komme ind i EU via Belarus. Den kaotiske situation har de seneste uger ført til store spændinger mellem EU og det belarusiske styre.

Migranterne – der hovedsageligt er fra Mellemøsten – har retning mod EU-landene Polen, Letland og Litauen, der alle grænser op til Belarus.

Estland grænser ikke op til Belarus, men ønsker altså alligevel at øge sikkerheden ved grænsen til Rusland. Rusland er allieret med Belarus.

»Det, der sker i Polen, Litauen og Letland, betyder, at der er brug for at styrke infrastrukturen ved Estlands grænse,« siger Elmar Vaher, der er politichef og ansvarlig for grænsekontrollen.

Sikkerheden styrkes blandt andet med 40 kilometer pigtrådshegn, på steder hvor risikoen for ulovlig grænsekrydsning vurderes at være højest.

Militærøvelsen er hasteindkaldt og ventes at vare indtil 25. november. Den skal officielt teste Estlands beredskab og kommandoveje.

Europæiske ledere har beskyldt Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, for at have opmuntret migranterne til at rejse til Belarus for at forsøge at komme ind i EU ad den vej.

Det skal han have gjort som en slags hævn, for at EU har indført sanktioner mod Belarus efter et omstridt valg i august 2020.

Valget, hvor Lukasjenko fik langt størstedelen af stemmerne, er ikke anerkendt af EU og andre på grund af mistanke om valgsnyd.

Estland, Letland og Litauen sagde i en fælles erklæring mandag, at Belarus må drages til ansvar for menneskesmugling, og at EU øjeblikkeligt må begynde at finansiere en ny grænsebarriere.

/ritzau/Reuters