Estland lokker med digitalt statsborgerskab

Flere indere er nu virtuelle indbyggere i den lille baltiske stat.

Esterne stemte sig med to tredjedeles flertal ind i EU ved den store østudvidelse i 2003. Nu har det teknologisk set højt avancerede land introduceret et såkaldt e-borgerskab, der giver folk fra hele verden nem adgang til en række fordele i EU. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens resten af Europa diskuterer begrænsning af indvandringen, har det lille baltiske land Estland åbnet grænserne for alverden. I hvert fald digitalt. For siden december måned har enhver over 18 år overalt på kloden kunnet ansøge om virtuelt estisk statsborgerskab.

Selv om det digitale statsborgerskab ikke giver ret til hverken indrejse eller ophold i Estland, åbner det mulighed for at starte virksomheder, åbne bankkonti og gøre brug af alle landets digitale platforme på lige fod med estiske borgere.

Siden kommunismens sammenbrud har Estland opbygget en af de mest avancerede digitale identitetsløsninger, der er langt mere omfattende end det tilsvarende danske NemID. Ikke alene fungerer den estiske løsning uden brug af de i Danmark så forkætrede nøglekort, men det chipkort, som enhver estisk borger bliver udstyret med fra fødslen, fungerer også som rejsekort og sygesikrings­bevis, og det giver adgang til 600 digitale tjenester målrettet borgere samt 2.400 henvendt til virksomheder.

Ikke mindst for borgere fra lande, der ikke tilbyder tilsvarende muligheder for nemt og ubureaukratisk at identificere sig elektronisk, kan det estiske tilbud være tillokkende. Det fortæller en af de udlændinge, der har fået estisk e-statsborgerskab, den indiske entreprenør Kiran Chowdary, til Times of India.

»Det tager kun få minutter at etablere et firma eller åbne en bankkonto online. Det bedste er, at man kan bruge det overalt i verden og ikke nødvendigvis bo i Estland. Jeg opfatter det som en fantastisk mulighed for entreprenører, der ønsker at etablere sig i Europa,« siger Chowdary, som har base i Bruxelles.

En kamp mod Google og Facebook

Estland har dog ikke åbnet for de virtuelle statsborgerskaber af ren godgørenhed. For øjeblikket raser nemlig en intens kamp om hvem, der i fremtiden skal stå for troværdig identifikation online.

Giganter som Google og Facebook har begge populære løsninger, som imidlertid lider af det problem, at de ikke giver sikkerhed for, at brugeren er den, som han eller hun udgiver sig for. Derfor kan de ikke bruges til identifikation over for eksempelvis banker eller myndigheder.

Det virtuelle estiske statsborgerskab, som koster 50 euro, kræver derimod indsendelse af biometriske data som fingeraftryk og billede. Oplysninger der bliver verificeret, når chipkortet bliver hentet, hvilket for øjeblikket sker ved den estiske grænse. Senere i 2015 bliver det også muligt at hente sit e-stats­borgerskab på estiske ambassader rundt om i verden.

Da EU endvidere har bestemt, at de enkelte medlemslandes digitale signaturer i fremtiden skal kunne bruges overalt i unionen, får digitale estere uanset bopæl og oprindelsesland derfor mulighed for at identificere sig over for virksomheder og myndigheder i alle medlemslande.