Espersen og Ahmadinejad krydser klinger

Den danske udenrigsminister og den iranske præsident skal sammen med repræsentanter fra knap 200 andre lande nu forsøge at skærpe indsatsen mod spredning af atomvåben. Det ser sort ud.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) skal nu for første gang prøve kræfter med det ofte tunge, bureaukratiske FN-system. Oven i købet i en af de vanskeligste - men også vigtigste - sager på den internationale dagsorden: Kampen mod spredning af atomvåben.

Det er FNs ikke-spredningstraktat (Non-Proliferation Treaty, NPT), der skal revurderes, sådan som sker hver femte år. USAs præsident Obama, der har gjort atomnedrustning til en af sine mærkesager, vil i de kommende ugers forhandlinger forsøge at stramme traktaten op, så den bliver effektiv. Det skyldes ikke kun, at Nordkorea trods NPT er sprunget ud af skabet som atommagt, og at Iran mistænkes for at være godt på vej. Nej, NPT skal også skærpes, så denne verdens terrorister ikke kan få fingrene i det dødbringende nukleare materiale.

Præsident Obama bakkes op af sine vestlige allierede, herunder Danmark.

»Jeg vil gerne bidrage til, at vi kommer ud af det dødvande, konferencen for fem år siden endte i,« siger Lene Espersen med henvisning til, at NPT-konferencen i 2005 endte i fiasko. Det meste af tiden blev brugt på at diskutere dagsorden og formandspost.

»Præsident Obama har sat en dagsorden på ikke-spredningsområdet, som giver os bedre muligheder for at gøre fremskridt, end vi har haft længe. De muligheder skal vi udnytte. Det er ikke kun en sag for atommagterne eller en sag mellem dem og f.eks. Iran. NPT er også vigtig for Danmarks sikkerhed,« fastslår Lene Espersen, der kalder NPT »krumtappen i vores bestræbelser på at forhindre spredning af atomvåben«.

Dobbeltmoral

Problemet er bare, at krumtappen ikke virker efter hensigten på grund af grus i det øvrige maskineri. Blandt andet ser Vesten igennem fingrene med Israels atomvåben. Dobbeltmoral, vil det lyde ikke bare fra Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, der har valgt selv at møde op til NPT-forhandlingerne i New York. Også de arabiske lande vil traditionen tro gøre et stort nummer ud af Israels a-våben.

Blandt mange af verdens lande er der også utilfredshed med, at USA og de anerkendte atommagter - Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig - slet ikke har nedrustet som lovet dengang i 1968, da ikke-spredningstrakaten blev til. Flere af atommagterne har endog bebudet en opgradering af deres arsenaler.

Men Lene Espersen understreger, at der med den amerikansk-russiske aftale fra marts i år om yderligere reduktioner i de to landes strategiske atomvåbenarsenaler, er grund til optimisme.

»Under den kolde krig talte vi atomvåben i titusinder. Nu tæller vi i tusinder. Det er let at være utålmodig og sige, at det ikke er nok, men det går den rigtige vej. Og præsident Obama siger jo helt klart, at det kun er første skridt. Vi støtter naturligvis, at det følges op,« siger Lene Espersen.