Erstatning eller tys-tys-penge? Khashoggis børn får store pengesummer fra Saudi-Arabien

Khashoggis børn får udbetalt månedlige femcifrede beløb og har fået huse foræret af Saudi-Arabien. Til gengæld for pengene skal de afholde sig fra offentligt at kritisere det saudiske styre for mordet på deres far, siger tidligere saudiske embedsmænd.

Demonstration uden for det saudiske konsulat i Istanbul i oktober sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Osman Orsal/Reuters/Ritzau Scanpix

Hver måned får Jamal Khashoggis børn udbetalt femcifrede beløb. Og pengene? De kommer fra det saudiske styre, som anklages for at stå bag mordet på deres far.

Det skriver The Washington Post.

Den regimekritiske saudiske journalist Jamal Khashoggi blev myrdet på det saudiske konsulat i Istanbul i 2018. Mordet på ham har ført til fordømmelse fra flere regeringer og menneskeretsorganisationer, som anklager Saudi-Arabiens overhoved, kronprins Mohammed bin Salman, for at have beordret drabet på journalisten.

Men Jamal Khashoggis børn, hans to sønner og to døtre, har endnu ikke kritiseret det saudiske styre for drabet på deres far. Og det kan angiveligt hænge sammen med de store pengesummer, som børnene hver måned får udbetalt fra det saudiske styre.

Det afslører The Washington Post, som også er den avis, Jamal Khashoggi skrev regimekritiske klummer for.

Ifølge flere tidligere saudiske embedsmænd og personer tæt på Khashoggis familie har Jamal Khashoggis børn både fået foræret huse og månedlige beløb på op til 66.000 kr. Pengene får familien som en slags erstatning for mordet på deres far.

Ifølge en tidligere embedsmand er udbetalingerne godkendt af kong Salman af Saudi-Arabien som en anerkendelse af, at »en stor uretfærdighed er begået« mod familien.

Men ifølge The Washington Post kan det saudiske styre også have langt mere kyniske bagtanker med udbetalingerne. Og der kan være væsentlig større beløb på vej.

Mens Saudi-Arabien har anklaget 11 personer for mordet på Khashoggi, foregår der nu angiveligt forhandlinger om det, som The Washington Post kalder for »blodpenge« – her kan blive tale om summer på flere millioner kroner, som skal udbetales til Khashoggis familie.

Ifølge saudiske embedsfolk forsøger det saudiske styre med pengene at indgå en langvarig aftale med Khashoggis familie. Til gengæld for pengene skal de afholde sig fra offentligt at kritisere det saudiske styre for mordet på Jamal Khashoggi, skriver The Washington Post.

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA har konkluderet, at det formentlig var kronprins Mohammed bin Salman selv, der beordrede mordet på Khashoggi, selv om præsident Trump ikke har erklæret sig enig i den konklusion.

Fra det saudiske styre har det konsekvent lydt, at de 11 personer, som nu anklages for mordet, blot var blevet beordret at bringe Khashoggi tilbage til Saudi-Arabien, men at de i stedet – efter at være kommet i håndgemæng med journalisten – havde slået ham ihjel.

Ifølge den tyrkiske anklager blev Khashoggi kvalt og parteret på det saudiske konsulat, hvorefter man skilte sig af med liget. Hans jordiske rester er ikke blevet fundet, men anklageren mistænker, at de er blevet opløst med kemiske midler.

Ud af de 11 mænd, som er anklaget for mordet på Khashoggi, står fem af dem til at få dødsstraf, hvis de kendes skyldige. Hvis det sker, har Khashoggis børn ifølge saudisk lov ret til at benåde de dømte mordere til gengæld for de tidligere nævnte »blodpenge«.

Ifølge The Washington Post er det uklart, om børnene kan få adgang til pengene, uanset om de vælger at benåde de dømte eller ej.