Erfaren franskmand skal vogte over Europas økonomi

Franske Christine Lagarde ser ud til at blive udpeget som ny chef for Den Europæiske Centralbank.

For almindelige danskere vil franskmanden Christine Lagarde, forventligt kommende chef for Den Europæiske Centralbank, være med til at påvirke prisen på ens boliglån. Det er nemlig Den Europæiske Centralbank, der bestemmer renterne, som den danske Nationalbank plejer at følge. (Arkivfoto). Saul Loeb/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den erfarne franskmand Christine Lagarde ser ud til at blive ny chef for Den Europæiske Centralbank (ECB).

Det er resultatet af en større kabale, som EU's stats- og regeringsledere tirsdag aften blev enige om.

63-årige Christine Lagarde får som hovedopgave at forvalte euroen, sikre stabile forbrugerpriser - kendt som inflation - og føre tilsyn med EU's banker.

ECB har i årene efter finanskrisen haft en stor rolle i at få Europas vækst op i gear og har skubbet tusindvis af milliarder ud i økonomien.

»Hun får en vigtig rolle, fordi hun er med til at styre, hvordan renterne og pengepolitikken er, hvilket har indflydelse på rente-, valuta- og aktiemarkedet,« siger Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

»Hendes mest overordnede opgave er at få inflationen op fra det lave niveau, den befinder sig på nu.«

»På kort sigt er hendes opgave at sætte gang i europæisk økonomi. Den er presset af en aftagende vækst i den globale økonomi,« siger han.

Christine Lagarde kommer fra en stilling som chef for Den Internationale Valutafond, IMF. Tidligere har hun været finansminister i Frankrig.

For almindelige danskere vil Lagardes beslutninger også få betydning for, hvordan prisen er på ens boliglån.

Det er nemlig Den Europæiske Centralbank, der bestemmer renterne, som den danske nationalbank plejer at følge.

»Hun er en meget vigtig person for alle, der har et boliglån - især dem med flekslån. Det er primært hende, der er med til at styre, hvad vi kommer til at betale i rente,« siger Kim Fæster.

Flere økonomer har en forventning om, at hun vil fortsætte linjen fra den nuværende ECB-chef, Mario Draghi, som har ført en meget lempelig pengepolitik.

Hans politik har ført til rekordlave renter i ECB. Det har igen givet danske boligejere de laveste renter i mands minde gennem de seneste år.

/ritzau/