Erdowie, Erdowo: Erdogan raser over tysk TV-satie

Præsident Erdogan vil forhindre tysk TV-satire, der gør grin med hans lemfældige omgang med pressefrihed. Tysklands ambassadør er allerede blevet indkaldt til skideballe.

Den tyrkiske præsident Erdogan lader sig gerne hylde - humor derimod er tilsyneladende ikke hans stærke side. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: En selvglad præsident, der til tonerne af tysk popmusik slår ned på pressefrihed og vælter sig i luksus, mens kampklædt politi gavmildt uddeler hårde gok i nødden til demonstranter.

Noget så forholdsvist uskyldigt som tysk TV-satire har fået blodtrykket til at stige i det tyrkiske præsidentpalads. I en nyligt produceret musikvideo med titlen »Erdowie, Erdowo, Erdogan« tager et hold tyske komikere fra NDR-satireprogrammet 3 extra »Bossen fra Bosporus« under kærlig behandling.

I videoen hudfletter de tyske satirikere præsident Erdogans autokratiske ledelsesstil og gør grin med præsidentens skamløse hang til luksus, som eksempelvis præsidentpaladset med de tusinde værelser, der blev opført uden byggetilladelse i et naturbeskyttet område. Men den slags respektløse frækheder, der tager gas på Tyrkiets mægtigste mand kan naturligvis ikke accepteres.

Derfor må tysk TV bøje sig for Ankara og love, at den uheldige episode ikke gentager sig. Sådan lyder i hvert fald kravet til den tyske ambassadør i Tyrkiet, der har været indkaldt til skideballe i det tyrkiske udenrigsministerium. »Indslaget er nedværdigende over for vores præsident. Det kan ikke accepteres,« lyder det i en skrivelse fra tyrkiske udenrigsministerium. Indtil videre har det tyske udenrigsministerium ikke ytret sig om de tyrkiske udmeldinger.

Videoen viser også tyrkisk politis hårdhændede behandling af de demonstranter, der protesterer mod Erdogan, alt imens sangteksten spidder præsidentens lemfældige omgang med ytringsfriheden. »En journalist, der skriver noget, som ikke passer Erdogan, havner i spjældet allerede den følgende dag«, lyder en af linjerne i sangen.

Ganske vist har de tyrkiske myndigheder for nylig pådraget sig international kritik efter lukningen af en oppositionsavis, men det betyder naturligvis ikke, at den ærekære præsident skal finde sig i at blive gjort grin med på tysk TV.

Banbulle mod vestlige diplomater

Den tyrkiske ophidselse over TV-satiren er blot det seneste eksempel på den dårlige stemning, der trods den nyligt indgåede aftale mellem EU og Tyrkiet fortsat præger forholdet mellem den tyrkiske regering og vestlige journalister og diplomater.

Lørdag gik præsident Erdogan i en TV-transmitteret tale i rette med de europæiske diplomater, herunder den tyske ambassadør, der dagen forinden var dukket op som uvildige observatører til en omstridt retssag mod to tyrkiske journalister fra oppositionsavisen Cumhuriyet. De to journalister står anklaget for spionage efter beretninger om tyrkiske våbenleverancer til syriske islamister.

»Dette er ikke jeres land. Dette er Tyrkiet,« lød bandbullen fra Erdogan til de vestlige diplomater. Ikke desto mindre har den tyrkiske præsident ingen skrupler ved at forsøge at diktere, hvad der skal vises på TV i andre lande.