Erdogans parti led sviende nederlag i Istanbul. Nu skal valget gå om

Efter en måneds usikkerhed har valgkommissionen i Tyrkiet annulleret resultat fra Istanbuls lokalvalg. Oppositionen kalder det diktatur.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans regeringsparti led nederlag i både Istanbul og Ankara ved Tyrkiets lokalvalg 31. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Resultatet var egentlig meldt ud og oppositionens nye borgmester gået i gang med arbejdet.

Men godt en måned efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan og hans AKP-parti, den 31. marts led et sviende nederlag i landets største by, Istanbul, har de 15 millioner indbyggere nu fået at vide, at det hele er annuleret.

CHPs borgmesterkandidat har alligevel ikke vundet. AKP har alligevel ikke tabt et historisk nederlag. Valget skal gå om.

Det har landets valgkomission mandag besluttet på baggrund af en anmodning fra det tabende AKP-parti.

I dagene efter valget virkede det ellers som om, at Erdogan havde accepteret nederlaget i Tyrkiets største by - stedet, hvor han selv startede sin politiske karriere for 25 år siden.

Men kort efter begyndte AKP at tale om »uregelmæssigheder«. Partiet bad om adskillige fintællinger af først de ugyldige stemmer og siden hele valgsteder. Det lykkedes dog kun at indsnævre, men ikke omgøre resultatet, som var en yderst smal, men historisk valgsejr til oppositionens kandidat, Ekrem Imamoglu.

Kun 14.000 stemmer ud af 8 millioner sikrede ham sejren, som oppositionen har fejret lige siden.

Oppositionen kalder beslutningen diktatur

CHPs viceformand, Onursal Adiguzel, kritiserer i skarpe vendinger valgkommissionens beslutning om at udskrive nyvalg.

»Det er ulovligt at vinde over AKP. Det her system, der underkender folkets vilje og ignorerer loven, er hverken demokratisk eller lovligt. Det er åbenlyst diktatur,« siger viceformanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Valgkomissionen har bl.a. begrundet sin beslutning med at omgøre valget i uregelmæssigheder i stemmesedlerne og det forhold, at nogle af de valgtilforordnede ikke var embedsmænd.

Udover Istanbul tabte AKP også magten til CHP i Tyrkiets hovedstad Ankara. Her har der dog ikke været noget retsligt efterspil.

Nederlaget i de store byer bliver særligt tilskrevet en økonomisk krise og svækket tyrkisk lira.

Ifølge analytikere vil uroen, som det nye valg skaber, kun forværre den situation.