Erdogans håndgangne mand

Tyrkiets nye premierminister, Binali Yildirim, er kendt som en diplomatisk og succesfuld politiker. Oppositionen er dog ikke i tvivl om, at han er udvalgt, fordi Erdogan mener, at han kan styre Yildirim.

Transportminister Binali Yildirim, som bliver Tyrkiets nye premierminister, er på ingen måde langt fra præsident Erdogan – hverken politisk eller personligt. Præsidenten har ifølge forfatningen ingen mulighed for at udpege premierministeren, men i Tyrkiet er de færreste i tvivl om, at præsident Erdogan står bag valget af transportministeren. Erdogans og Yildirims venskab går årtier tilbage, så det ventes også, at Yildirim vil bane vejen for de forfatningsændringer, som præsident Erdogan ønsker gennemført. Foto: Umit Bektas/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Den tyrkiske transportminister, Binali Yildirim, bliver det tyrkiske regeringsparti, AKPs, nye partiformand. Dermed bliver Binali Yildirim også manden, som på søndag erstatter den detroniserede Ahmet Davutoglu på posten som Tyrkiets nye premierminister.

Efter at premierminister Ahmet Da­vu­toglu for to uger siden bekendtgjorde, at han ikke genstiller som kandidat til partiets formandspost, hed det sig i tyrkisk presse, at hans afløser ville blive en politiker, som var anerkendt og erfaren, men frem for alt dybt loyal over for præsident Recep Erdogan.

Formelt har præsidenten i Tyrkiet ikke mandat til at blande sig i partipolitik, og det er da også partiet AKPs parlamentsmedlemmer, som vælger formanden. Reelt er der dog ingen i tvivl om, at det er præsident Erdogan, der bestemmer, hvem der skal være den nye premierminister.

Og Binali Yildirim kan Recep Erdogan i hvert fald være godt tilfreds med. Som en af AKPs grundlæggere og transportminister igennem 12 år bliver Binali Yildirim en erfaren premierminister – og han bliver en premierminister, der ikke vil sætte sig op imod præsident Erdogans visioner. Dette i modsætning til Ahmet Davutoglu, der fik stadig sværere ved at holde sig inden for det indskrænkede manøvrerum, han var tildelt. Som premierminister vil Binali Yildirim formodentlig også bane vejen for præsident Erdogans ønske om en forfatningsændring, der skal ændre det nuværende politiske system til et præsidentielt system.

Står bag store forbedringer

Den 60-årige Binali Yildirim har som transportminister stået i spidsen for markante forbedringer af Tyrkiets infrastruktur. Og netop anlæggelsen af nye motorveje, broer, tunneller, lufthavne samt anskaffelsen af lyntog er da også en del af forklaringen på, at partiet AKP er så populært blandt de tyrkiske vælgere.

Hertil kommer Binali Yildirims to store projekter: Marmaray-undervandsmetroen, der forbinder den asiatiske og den europæiske del af Istanbul, samt den tredje bro over Bosporus-strædet, der ligeledes forbinder metropolens østlige og vestlige del.

De to højtstående herrer er på ingen måde hinanden fremmede, idet Recep Erdogan og Binali Yildirim, der er jævnaldrende, ikke bare har fulgt, men også løftet hinanden gennem deres politiske karrierer helt tilbage fra 1994, hvor Erdogan var borgmester i Istanbul og Binali Yildirim formand for Istanbuls offentlige søfart, IDO.

At Binali Yildirim er særdeles tæt på præsident Erdogan, viser også det faktum, at han sågar været politisk rådgiver for præsident Erdogan tilbage i 2014. De to bonkammerater gjorde sig desuden bemærket på den internationale scene, da de i en golfbuggy ledsagede hinanden på vej til et G20-topmøde.

I sidste måned blev der imidlertid sået tvivl om Binali Yildirims fremtid i regeringen, efter at tyrkisk presse kunne bringe lækkede feriebilleder af transportministerens søn, Erkan Yildirim, mens denne spillede poker i Singapore. I Tyrkiet har politikeres privatliv og deres familiers adfærd en væsentlig rolle for deres fremtræden og prestige udadtil, og hasardspil betragtes som uforeneligt med en god, konservativ livsførelse. Flere ministre har tidligere måttet forlade regeringen som følge af sønners levevis og adfærd.

Binali Yildirim slap med skrækken, og få dage efter lækagen af billederne stod han ved en åbningsceremoni skulder til skulder med præsident Erdogan. Episoden blev betragtet som en stærk tillidserklæring fra præsident Erdogans side.

Den nye premierminister er gift og har tre børn. Binali Yildirim er kandidat fra Det Maritime Institut under Istanbuls Tekniske Universitet. Herudover har han taget kurser på World Maritime University i Malmö og taler både fransk og engelsk.