Erdogan vil mildne Putins vrede med fremstrakt hånd

Et forslag om et møde under klimatopmødet i Paris er blevet leveret fra Tyrkiet til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Til venstre Tyrkiets præsident Erdogan. Til højre Ruslands præsident Putin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYRKIET: Der kan være optræk til forsoning mellem Rusland og Tyrkiet efter tirsdagens nedskydning af et russisk kampfly nær grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Den tyrkiske præsident Erdogan har fredag ifølge Kremls talsmand, Dimitri Peskov, bedt om et møde med Ruslands præsident Vladimir Putin på mandag i Paris.

Begge ledere deltager i åbningen af klimatopmødet i Paris, og dermed er vejen banet for en alvorssnak mellem Erdogan og Putin, der var i en krig på ord torsdag.

Her undrede Putin sig over en manglende tyrkisk undskyldning, mens Tyrkiets Erdogan kaldte de russiske sanktioner mod landet for følsomme og upassende. Han tilføjede, at det i virkeligheden var Rusland, der burde undskylde for at have krænket tyrkisk luftrum forud for nedskydningen af det russiske kampfly.

Det var dog ikke bare ord, der føg gennem de internationale medier. Den russiske premierminister Dimitri Medvedev beordrede torsdag den russiske regering til at undersøge, hvilke mulige sanktioner landet kan tage overfor Tyrkiet. Blandt andet er der forlydender om, at russerne vil stoppe planerne om gasledningen Turkstream, der skal levere gas til Tyrkiet. Tyrkiet er en af de største aftagere af russisk gas.

Samtidig dropper russiske rejsebureauer salget af pakkerejser til Tyrkiet. En manøvre, der menes at kunne koste et milliardstort beløb i Tyrkiet, hvor der er hårdt brug for turistindtægter til at dæmpe underskuddet i landets økonomi.

Det er endnu uvist, om Putin har svaret på den tyrkiske anmodning om et møde, men fredag samles Putin med Ruslands sikkerhedsråd for at drøfte situationen i Syrien efter nedskydningen af flyet.

Forløbet omkring det russiske fly af typen Sukhoi Su-24 svæver stadig i det uvisse. Det eneste, de to lande stort set kan enes om, er, at flyet blev skudt ned.

I den tyrkiske version af episoden blev flyet skudt ned af to F16-fly, efter det ti gange på fem minutter blev advaret mod at flyve i tyrkisk luftrum. Til bevis for det har tyrkerne frigivet en bid af radiokommunikationen op til nedskydningen.

Modsat hævder russerne, at flyet aldrig forlod syrisk luftrum, hvor russerne kaster bomber mod den syriske præsident Bashar al-Assads brede skare af modstandere.

To personer var om bord på det russiske kampfly. Piloten blev skudt og dræbt, imens han dalede mod jorden i sin faldskærm. Navigatøren overlevede og har siden givet sin version til russiske medier.