Erdogan til Tyrkiets kvinder: Fød mindst tre børn hver

Tyrkiets præsident opfordrer sit lands kvinder til at tænke børn før karriere. Tre børn er passende.

Så er det med at komme i gang, siger Tyrkiets præsident Erdogan. Han mener, at hver tyrkisk kvinde skal have mindst tre børn, og børn er vigtigere for tyrkiske kvinder end karrieren, slår han fast. Scanpix/Kayhan Ozer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Istanbul. En kvindes liv er ufuldkomment, hvis hun ikke får børn, og tre børn er passende.

Det siger Recep Tayyip Erdogan, Tyrkiets præsident, i en tale søndag i forbundet Tyrkiets Kvinder og Demokrati Forbund (Kadem).

- At afvise moderskabet betyder at opgive humanitet, siger han.

- Jeg anbefaler, at man får mindst tre børn.

Hans kommentarer er de seneste i en række af kontroversielle udtalelser, der sigter på at opmuntre Tyrkiets kvinder til at få flere børn for at gøre befolkningen større.

I sin tale understreger han, at han er en stærk tilhænger af, at kvinder også har en karriere. Men han siger, at det ikke skal være en hindring for at få børn.

- Den kendsgerning, at en kvinde har et professionelt liv, bør ikke hindre hende i at blive mor, siger han og tilføjer, at Tyrkiet har taget flere vigtige skridt for at støtte kvinder, der også arbejder.

I mandags sagde præsidenten, at prævention ikke er noget for muslimske familier. Det var en melding, der vakte vrede blandt aktivister.

I sin tale søndag havde han mere at sige i samme boldgade:

- En kvinde, der siger, at hun ikke vil være mor, fordi hun arbejder, afviser faktisk sin femininitet.

- En kvinde, der afviser at blive mor, og som afstår fra at være i huset, uanset for meget succes hun har i arbejdslivet, er mangelfuld, ukomplet.

Ifølge den officielle statistik i Tyrkiet voksede den tyrkiske befolkning i 2015 med 1,3 procent til 78,741 millioner indbyggere.

I år 2000 var der 68 millioner tyrkere.

Det er imidlertid ikke nok tyrkere for Erdogan. Tyrkiet er et land "med store mål", siger han, og for at nå dem, må "hvert medlem af nationen mobiliseres".

- Stærke familier fører til stærke nationer, mener præsidenten, der sammen med sin kone, Emine, har to døtre og to sønner.

/ritzau/AFP