Erdogan til Fogh: Du irriterer muslimer

Tyrkiets premierminister Erdogan siger til tyrkisk tv, at han har talt i telefon med Anders Fogh og forklaret, at Tyrkiet har problemer med ham som Nato-chef.

Foto: Adem Altan / AFP

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, siger til tyrkisk tv, at han har talt i telefon med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forklaret, at Tyrkiet har problemer med ham som Nato-chef.

Erdogan siger, at der er muslimsk vrede over Fogh i forbindelse med tegningerne af profeten Muhammed.

- Jeg fortalte ham om irritationen i offentligheden, sagde Erdogan i aften i et interview med tv-stationen NTV.

Erdogan sagde videre, at det var en længere telefonsamtale, han havde med den danske statsminister, der ikke har bekræftet, at han er kandidat til posten som Natos generalsekretær.

- Mit parti har principper, jeg kan ikke gå imod dem, sagde Erdogan fra det muslimske AKP-parti.

Han tilføjede, at han har fået telefonopkald fra ledere af muslimske lande, der opfordrer Tyrkiet, Natos eneste land med en overvejende muslimsk befolkning, til at nedlægge veto imod Anders Fogh Rasmussen på posten som Natos generalsekretær.

- Der var alvorlig irritation i muslimske lande på grund af tegningekrisen. Disse lande ringer nu til os, sagde premierministeren, der også påpegede, at Anders Fogh Rasmussen ikke har efterkommet en tyrkisk anmodning om at lukke den kurdiske Roj-tv-station, der sender fra Danmark.

Tyrkiet regner tv-stationen for et talerør for den kurdiske organisation PKK, der i Tyrkiet og store dele af det international samfund regnes for en terrorgruppe.
- Det har stået på i fire år, og sagen er ikke afsluttet. Det går os meget på, sagde han.

/ritzau/