Erdogan styrer mod sin største politiske sejr - der svækker demokratiet

I årevis har både kritikere og støtter af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, sagt, at hans mål er at opnå eneherskerbeføjelser.

Den tyrkiske præsident kan snart sidde med næsten absolut magt.Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om få måneder kan Erdogans politiske mål blive en realitet.

I weekenden førstegangsgodkendte et flertal i det tyrkiske parlament den såkaldte forfatningspakke. En ændring af Tyrkiets parlamentariske demokrati til et præsidentielt system, hvor Erdogan står i spidsen for landets regering.

Forfatningspakken vil blive bragt til folkeafstemning, højest sandsynligt, ifølge det tyrkiske dagblad Hürriyet, i løbet af de to første uger af april i år.

Hvis forfatningsændringerne bliver nedstemt af befolkningen, har Erdogan stadig muligheden for at udskrive nyvalg i et forsøg på at sikre sig et mageligt parlamentarisk flertal, der kan vedtage forfatningspakken uden en ny folkeafstemning.

Ideen om forfatningsændring har jævnligt været omtalt siden 2011, men det regerende AKP-parti har ikke været i stand til at opnå parlamentarisk flertal til at vedtage ændringerne. Nu – efter det mislykkede kupforsøg og i en tid, hvor Tyrkiet kæmper mod både Islamisk Stat og de militante kurdiske bevægelser – sætter Erdogan slutspurten ind.

Som den israelske analytiker Zvi Bar´el skriver i dagbladet Haaretz: »Efter 14 år som premierminister og præsident vil han (Erdogan) få sin drøm om at blive almægtig præsident opfyldt«.

I sin tid som præsident har Erdogan været lige så meget frontfigur for Tyrkiet, som han var på posten som premierminister. Dette til trods for at den nuværende forfatning kun tilskriver præsidentposten symbolsk status.

Den såkaldte forfatningspakke vil annullere premierministerposten og give præsidenten autoritet til at udnævne ministre. Præsidenten kan stå i spidsen for det ledende parti og egenhændigt erklære undtagelsestilstand, samtidig med at han har vetoret i forbindelse med nye lovforslag. Præsidenten vil stå for udnævnelse af seks af de 12 medlemmer af Det Øverste Dommerråd, der udnævner landets dommere. Det AKP-styrede parlament vil stå for udnævnelsen af de resterende seks.

Sidstnævnte beføjelse betegner Zvi Bar’el som en »juridisk konvolut«, der giver Erdogan mulighed for at sætte sig med absolut magt på tyrkisk lovgivning.

Og endelig åbner forfatningspakken op for en forlængelse af Erdoğans regeringstid, som præsident, til år 2029.

I sin analyse på hjemmesiden al-Monitor kalder analytiker og politisk kommentator Ali Bayramoğlu forfatningspakken for »Tyrkiets transformation fra en pluralistisk, demokratisk stat til et autoritært system«.

Hvis Erdogan får forfatningspakken vedtaget, vil det være han største politiske sejr. Ikke kun fordi han rager næsten al magt til sig. Men især fordi det vil lykkes ham at gøre op med »det gamle Tyrkiet«, der er baseret på sekularisme, og i stedet introducere den islamiske konservatisme, han selv står for, i alle samfundets institutioner. Fra børnehaver og skoler, til domstole og militær.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten.