Erdogan på kollisionskurs med EU efter nazi-beskyldninger

Trusler om sanktioner og nazi-anklager. Tyrkiets præsident Erdogan tordner mod EU efter aflyste ministerbesøg i Danmark, Tyskland og Holland.

Tyrkiets præsident Erdogan er på kollisionskurs med EU efter hollandsk beslutning om at nægte tyrkiske ministre at holde valgmøder i Rotterdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN

BERLIN: Gentagne provokationer og skinger retorik fra den tyrkiske præsident får nu EU-lande til at rykke sammen mod Erdogan.

Mandag udtrykte den tyske kansler sin fulde solidaritet med Holland, der i weekenden blev genstand for tyrkisk vrede efter den hollandske regerings beslutning om at aflyse to planlagte ministerbesøg fra Tyrkiet. Præsident Erdogan, der i forvejen er på kant med den tyske regering efter aflysningen af ministerbesøg i Tyskland, reagerede ved at omtale hollænderne som »nazisternes efterkommere.«

Ikke overraskende stødte Erdogans udmelding på manglende forståelse hos kansleren. Den slags »sammenligninger er uden hold i virkeligheden og negligerer lidelse,« sagde Angela Merkel på en pressekonference mandag i München.

Også i Danmark er der solidaritet med Holland efter Erdogans møgfald. I weekenden besluttede den danske regering i solidaritet med Holland at bede Tyrkiets ministerpræsident, Binali Yildirim, om at udsætte et planlagt besøg i København. Egentlig havde Lars Løkke set frem til at modtage den tyrkiske ministerpræsident i København, »men med de aktuelle tyrkiske udfald mod Holland kan mødet ikke ses løsrevet fra dette,« lød det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

»Nazisternes efterkommere«

Striden mellem Holland og Tyrkiet blev udløst, da den hollandske udenrigsminister Bert Koenders torsdag i sidste uge erklærede, at hans tyrkiske kollega Mesut Cavusoglu var uønsket i Rotterdam. Den tyrkiske udenrigsminister havde bedt lokale myndigheder om tilladelse til at tale for tyrkiske vælgere ved et valgmøde i Rotterdam. Afvisningen fik Cavusoglu til at advare om »alvorlige sanktioner« mod Holland.

Lørdag svarede de hollandske myndigheder igen ved at nægte Cavusoglu indrejsetilladelse. Senere samme dag blev den tyrkiske familieminister, Fatma Betül Sayan Kayas, kortege stoppet af politiet i Rotterdam og eskorteret tilbage til Tyskland, hvorfra hun var indrejst til Holland.

Natten til søndag måtte politiet i Rotterdam skride ind med vandkanoner for at neddysse voldsomme protester mod den hollandske regering foran det tyrkiske konsulat i Rotterdam. Også i Amsterdam var der uroligheder i forbindelse med pro-tyrkiske demonstrationer. Tyrkiet har efterfølgende klaget over politiets behandling af demonstranterne.

Ikke desto mindre er det først og fremmest Hollands fremfærd, der vækker Erdogans vrede. »Det er nazisternes efterkommere, det er fascister,« udtalte han under et valgmøde i Tyrkiet lørdag. Erdogan blev øjeblikkelig irettesat af den hollandske premierminister Mark Rutte, der forsvarede beslutningen om at nægte tyrkiske politikere at føre valgkamp på hollandsk jord.

»Der er tale om en NATO-partner, men under trusler og afpresningsforsøg kan vi naturligvis ikke føre samtaler,« sagde Rutte ifølge Spiegel. Mandag udsendte udenrigsministeriet i Haag en advarsel til hollandske statsborgere om at udvise forsigtighed under rejser til Tyrkiet. Gnidningerne mellem Den Haag og Ankara kan få betydning for det hollandske valg på onsdag, hvor den indvandringskritiske Geert Wilders står til betydelig fremgang.

Tyskland imod indrejseforbud

Mens Holland tilsyneladende er blevet frontlinjen i et nyt EU-opgør med Tyrkiet, forsøger den tyske regering at lappe på det anspændte forhold til Erdogan.

Europæiske politikere er fanget i et ubehageligt dilemma. På den ene side er der behov for at sige fra over for stadigt mere provokerende udmeldinger fra præsident Erdogan, der ønsker at lade sine ministre føre valgkamp i flere EU-lande. På den anden side søger Erdogan netop konfrontationen med EU som led i forsøget på at vinde den vigtige folkeafstemning i april om en forfatningsændring, der skal styrke præsidentembedets beføjelser.

I Tyskland har kommunale myndigheder afvist anmodninger fra flere AKP-ministre, der har ønsket at afholde valgmøder for tyrkiske vælgere i tyske byer. Aflysningerne fik allerede i sidste uge Erdogan til at beskylde Tyskland for at være udemokratisk og for at anvende »nazimetoder.«

Ikke desto mindre er den tyske regering fortsat skeptisk over for et forbud mod at lade tyrkiske ministre føre valgkamp i Tyskland.

»I Tyskland bør vi sige klart og tydeligt, at vi ikke ønsker at have Erdogans regering til at føre valgkamp her, men vi bør ikke udstede indrejseforbud, fordi eskalation ikke er i vores interesse og kun hjælper Erdogan med at mobilisere vælgerne,« siger Norbert Röttgen, der er udenrigspolitisk talsmand for CDU.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland