Erdogan overrasker på valgturné: Viser drabelig video fra New Zealand

I sin valgkampagne har Tyrkiets præsident nu vist vælgerne videoklip fra det terrorangreb, der fandt sted mod to moskeer i New Zealand fredag. Det vækker skarp kritik fra New Zealand.

Ifølge den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, så den formodede massedrabsmand bag moskéskyderier i New Zealand ikke på Tyrkiet med venlige øjne. I hvert fald ikke på den muslimske del af befolkningen, som den formodede gerningsmand ville have ud af Europa, fortæller Erdogan. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN

Hvis Brenton Harrison Tarrant havde forsøgt at angribe en moské i Tykiet, var han blevet sendt ud af landet i en kiste.

Sådan lovede præsident Recep Tayyip Erdogan, da han forleden stod på scenen i forbindelse med et vælgermøde i Tyrkiet. Kort forinden havde han vist publikum den video, som den 28-årige australske terrorist selv havde optaget og livestreamet under angrebet mod de to moskeer, hvor i alt 50 muslimer blev dræbt.

Det skriver The Guardian.

Der er lokalvalg i slutningen af måneden i Tyrkiet, og Erdogan har tilsyneladende brugt videoen til at opildne sin egen konservative muslimske vælgerbase. Han har for eksempel sagt, at den 28-årige højreradikale terrorist i sit 74 siders lange manifest erklærer, at han vil holde tyrkere ude af Europa – og at angrebet mod moskeerne var del af en organiseret international islamofobisk kampagne.

»De tester os fra 16.500 kilometers afstand, fra New Zealand, med de budskaber, der kommer derfra. Dette er ikke en individuel handling, det er organiseret,« lød det fra præsidenten til sit publikum.

Videoen, som han viste, varer i sin fulde længde 17 minutter. Den viser, hvordan den 28-årige højreradikale terrorist går ind i en moské og begynder at skyde på de hundredvis af mennesker, der er samlet derinde. Den blev livestreamet på Facebook og er siden blevet lagt ud på flere andre sociale medier – som nu kæmper for at få dem alle fjernet og taget ned.

I New Zealand er en 18-årig mand netop blevet fængslet i tre uger for at have delt videoen.

Istanbul bliver ikke Konstantinopel

Erdogan viste også uddrag fra den 28-årige terrorists lange manifest, som består af konspirationsteorier, hyldester til andre hvide nationalister og hadefulde påstande om indvandrere, flygtninge og muslimer. Han skriver blandt andet deri, at Tyrkiet bør indskrænkes, så landets nordvestlige region – altså, den på Europa-siden – ikke længere er Tyrkiet.

»Vi har været her i 1.000 år vil være her indtil apokalypsen, hvis Gud vil det,« lød det som svar fra Erdogan på vælgermødet ifølge The Guardian.

»I får ikke lov til at gøre Istanbul til Konstantinopel,« lovede han så og henviste altså her til det navn, Istanbul havde, mens de kristne byzantinere regerede over den, indtil de osmanniske muslimer overtog byen i år 1453.

»Jeres bedsteforældre kom her, og de blev sendt tilbage i kister. I må ikke være i tvivl om, at vi også vil sende jer hjem som jeres bedsteforældre.«

Erdogans kommentarer møder skarp kritik fra New Zealands udenrigsminister Winston Peters. Han frygter, at Erdogan kan opildne en stemning mod newzealændere generelt – selvom den 28-årige terrorist, der begik angrebet mod moskeen, faktisk var australier. Og nu frygter han, at det kan gå ud over de newzealændere, som opholder sig i Tyrkiet.

»Alt, der på den måde misrepræsenterer vores land – eftersom den formodede gerningsmand ikke var newzealænder – skaber en risiko for newzealænderes fremtid og sikkerhed også i udlandet, og det er totalt uretfærdigt.«

Det er tidligere kommet frem, at den 28-årige terrorist har rejst i Tyrkiet flere gange.