»Erdogan kaldte det tyrkiske folk ud til modstand på gaderne«

En gruppe i den tyrkiske hær forsøgte sig natten til lørdag med et kupforsøg på den siddende regering og præsident Recep Tayyip Erdogan. Flere ministre melder, at det er tale om en lille gruppe inden for militæret, der vil overtage magten. Den tyrkiske efterretningstjeneste melder, at kupforsøget er afblæst, alt imens meldinger kommer ind om luftangreb mod præsidentembedet og parlamentet, samt militærbaser i Ankara og Istanbul.

Erdogan-støtter på gaden i massive mængder på en af broerne over Bosporus-strædet i Istanbul.  Fold sammen
Læs mere
Foto: GURCAN OZTURK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KONYA/TYRKIET: Natten til lørdag, kort inden tyrkernes sovetid, overvældedes Tyrkiet af billeder på sociale medier. På billederne så man store mængder af soldater og tanks blokere de to broer over Bosporusstrædet, der forbinder de to dele af Istanbul.

Den første halve time var der meldt gæk og grimasser på SoMe, hvor folk jokede med at det måske var et kup. Det viste sig, at de ikke ramte helt ved siden af.

Statsminister Binali Yildirim var igennem til CNN Türk og bekræftede, at der var tale om et åbenlyst kupforsøg, som ”de skulle komme til at bøde hårdt for”.

Statsminister Yildirim udtalte til CNN, at der er tale om en en ‘minoritet’ indenfor militæret, som stod bag kupforsøget uden at specificere navne bag. Meldinger om at general Hulusi Akar, der kendes for at stå præsident Erdogan tæt, er taget som gidsel af denne gruppe.

Efterfølgende var der meldinger om at internettet var lukket ned i Istanbul og Ankara. Berlingskes udsendte har haft adgang til sociale medie via en VPN-forbindelse, indtil cirka 01.00 lokal tid, hvorefter det heller ikke virkede. Militæret havde i øvrigt beslaglagt det statsejede TV og Radioselskab TRT. Der blev affyret adskillige skud af mod TRT bygningen i Ankara af militærhelikoptere.

Cirka klokken 00 lokal tid, sendte TRT live med en af kanalens faste kvindelige tv-værter, der citerede Atatürk, grundlæggeren af den tyrkiske republik, og meldte, at militæret har taget kontrollen over staten. TRT-udsendelsen kunne indikere, at der er tale om et kupforsøg fra militærets sekulære kredse, der længe har været utilfreds med det magttab hæren har haft i Erdogans regeringsperiode.

Efterfølgende fortalte selvsamme tv-vært, at hendes hænder var blevet bundet og at hun var tvunget ved våben til at læse meddelelsen op. TRTs nyhedschef meldte kanalen ‘generobret’ fra kupmagerne 03.00 lokaltid.

Folk i oprør, farlig polarisering

Via en halvdårlig Face-Time forbindelse til CNN Türk udtalte en åbenlyst chokeret og bekymret præsident Erdogan, at det er det såkaldte ‘parallelstat’, der står bag kupforsøget. Erdogan indikerer altså, at det er klerikken Fethullah Gülen og hans bevægelse, der står bag kupforsøget.

Dansk-tyrkiske journalist Hasan Cücük, der skriver for avisen Zaman, der vides at være tæt på Gülen-bevægelsen, siger om beskyldningerne til Berlingske: ”der er intet at forsvare i et militærkup. Uanset hvem der måtte stå bag, er jeg imod kup, det er en trist dag for mit land.”

Erdogan kaldte det tyrkiske folk ud til modstand på gaderne. “Dette forsøg vil blive afblæst snarest! Jeg opfordrer mit folk til at komme ud på gader, stræder og lufthavne. De kan komme med deres tanks og våben, men de kan aldrig overskygge folkets magt og vilje”.

Kort efter Erdogans kald farede massive menneskemængder til offentlige pladser rundt omkring i landet, og især i storbyen Istanbul og hovedstad Ankara. I øvrigt er der meldt ind og udgangsforbud i landet af den del af militæret, der står bag kupforsøget. Berlingskes udsendte befinder sig i en lille provinsby på to timers afstand til hovedstaden Ankara. I provinsbyen høres folkemængder på gaden råbende ‘Allahu Akbar’ og de lokale moskeer har kaldt borgerne ud til gaderne, for at støtte præsident Erdogans kald. Adskillige politi og ambulance sirener høres.

Reaktioner fra oppositionen

Ligesom regeringspartiet AKP, fordømmer også samtlige oppositionspartier kupforsøget og opfordrer kupmagerne til at gå tilbage til deres baser. CHPs (Det Republikanske Folkeparti) partileder Kemal Kilicdaroglu siger følgende til CNN Türk:

“Tyrkiet har lidt meget under de forhenværende militærkup. Vi ønsker et demokratisk Tyrkiet, fri for militærkup.”

Medformanden for det pro-kurdiske HDP skriver i en pressemeddelelse, at uanset hvad grunden måtte være, må ingen sætte sig i stedet for folkets vilje.

Tidligere statsminister Ahmet Davutoglu og tidligere præsident Abdullah Gül, har også fordømt kupforsøget.