Erdogan har stillet et ultimativt krav til Facebook og Twitter: Fuld kontrol over deres indhold

Sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube er den sidste arena, hvor kritiske stemmer har (nogenlunde) frirum i Tyrkiet. Fra i dag kan det være slut.

For Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er det et spørgsmål om at eliminere »amoralsk adfærd«. Sociale medierplatforme »passer ikke til det her land og det her folk,« siger han.  Fold sammen
Læs mere
Foto: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/EPA/Ritzau Scanpix

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har kastet sig ind i en kamp mod verdens største teknologivirksomheder.

De skal enten lukkes helt eller »kontrolleres«, har Erdogan bebudet. Og han har ikke tænkt sig at give op, før han får sin vilje.

En ny lovpakke, som blev vedtaget onsdag, kræver blandt andet, at sociale medier, som har mere end en million brugere dagligt i Tyrkiet, skal oprette et lokalt kontor med minimum én ansat og svare på klager over »fornærmende indhold« inden for 48 timer. Domsafsigelser skal implementeres inden for 24 timer.

De skal også lagre data om alle deres brugere i Tyrkiet. Gør de det ikke, vil regeringen udstede bøder og forringe deres internetbåndbredde med op til 90 procent, så det reelt vil være umuligt at tilgå siderne. Formålet, lyder det fra regeringen, er at skabe en »balance mellem frihed, rettigheder og retfærdighed«.

Præsidentens kamp mod de sociale medier tog fart, efter hans datter Esra Albayarak og hendes nyfødte baby var blevet fornærmet på Twitter.

»Fortår I, hvorfor vi er imod YouTube, Twitter, Netflix og andre medier?« spurgte præsidenten i en TV-tale.

»For at vi kan eliminere den form for amoralsk adfærd.«

11 personer blev tilbageholdt og en arresteret for kommentarerne om hans barnebarn.

Netflix presset af regeringen

Tyrkiet har da også allerede en lang tradition for at kontrollere og censurere de sociale medier. I løbet af sidste år var mere end 400.000 hjemmesider ifølge organisationen »Freedom of Expression Association« blevet blokeret.

Ifølge Twitter er Tyrkiet det land i verden, der har anmodet om at få fjernet flest tweets. Hvert år bliver tusinder af tyrkiske journalister, aktivister og oppositionspolitikere desuden arresteret for indhold, de har skrevet på sociale medier.

For et par uger siden droppede Netflix produktionen af en ny tyrkisk serie, kort før optagelserne skulle være gået i gang, fordi den tyrkiske regering havde krævet, at en homoseksuel karakter i serien skulle skrives ud.

Human Rights Watch

»Den nye lov vil gøre det muligt for regeringen at kontrollere de sociale medier, fjerne det indhold, de vil, og direkte angribe individuelle brugere. Det signalerer en sort tid for online censur.«


Den tyrkiske regering har også tidligere blokeret både YouTube og Wikipedia. Sidstnævnte i næsten tre år, fordi opslagsværket nægtede at slette artikler, der hævdede, at den tyrkiske regering havde arbejdet sammen med Islamisk Stat og al-Qaeda i Syrien.

Lovpakken inkluderer også en paragraf, der kan pålægge tyrkiske medier at fjerne indhold fra nettet.

»Drakonisk forsøg«

I forvejen er stort set alle mainstream-medier kontrolleret direkte af regeringen eller af proregerings-forretningsgrupper. I flere år har de sociale medier – trods de nuværende restriktioner – derfor fungeret som den sidste arena for kritiske journalister, aktivister og oppositionspolitikere.

De frygter nu, at også den vil forsvinde.

Det Internationale Press Institute har ifølge Financial Times beskrevet tiltagene som »et drakonisk forsøg fra regeringen på at etablere total kontrol over sociale medier og kritisk indhold.«

Samme bekymring lyder fra Human Rights Watch:

»Den nye lov vil gøre det muligt for regeringen at kontrollere de sociale medier, fjerne det indhold, de vil, og direkte angribe individuelle brugere. Det signalerer en sort tid for online censur,« lyder det i deres seneste nyhedsbrev.

De store mediespillere har nu valget mellem at føje Tyrkiets krav eller blive presset ud af landet.