Erdogan fik ikke lov til at tale i Tyskland

Søndag gik 20.000 tyrkere på gaden i Köln for at markere deres støtte til præsident Erdogan. Tyske politikere advarer mod AKP-tilhængernes skindemokratiske paroler.

Foreningen for europæisk-tyrkiske demokrater (UETD), der regnes for at være en forlænget arm for Erdogans parti, AKP, havde opfordret til demonstration i Köln til fordel for den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at vise støtte til Erdogan. (Foto: Henning Kaiser/AFP) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Recep Tayyip Erdogan havde set frem til at tale til de godt 30.000 loyale tilhængere i Tyskland, der søndag eftermiddag forsamlede sig i Køln for at markere deres støtte til den tyrkiske præsident efter det mislykkede militærkup. Men den tyske forfatningsdomstol ville det ander­ledes.

Kort før demonstrationen havde tyske dommere med en lynafgørelse nedlagt forbud mod arrangørernes planer om at lade Erdogan tale til sine støtter i Tyskland via en live-transmission på en storskærm i det centrale Köln. Live-transmission af udenlandske talere er ikke omfattet af den tyske grundlovs ret til forsamlingsfrihed, lød den officielle begrundelse.

Afgørelsen blev ikke overraskende modtaget med utilfredshed af Erdogan-tilhængere i Tyskland og Tyrkiet. En talsmand for Erdogan omtalte forbuddet som »uacceptabelt« over for det tyrkiske nyhedsbureau og antydede, at tyske myndigheder ville gøre alt for at forhindre Erdogan i at tale til sine tilhængere.

Udemokratiske metoder

Forud for demonstrationen har tyske politikere anklaget Erdogan for udemokratiske metoder og for at så splid blandt tyrkere og kurdere i Tyskland.

Under sloganet »Ja til demokrati. Nej til statskup« havde Erdogans tilhængere indkaldt til demonstrationen for at vise deres støtte til Erdogans opgør med kupmagerne. Demonstrationen var arrangeret af Foreningen for europæisk-tyrkiske demokrater (UETD), der regnes for at være en forlænget arm for Erdogans parti, AKP.

»UETD bør afvise Erdogans angreb på pressefriheden og domstolenes uafhængighed. Ellers er deres ja til demokratiet utroværdigt og i virkeligheden et ja til »Erdokraturet«, udtalte Volker Beck, der er medlem af Forbundsdagen for partiet de Grønne.

Inden søndag havde den socialdemokratiske ministerpræsident i delstaten Nord­rhein-Westfalen, Hannelore Kraft, appelleret til både tilhængere og modstandere af den tyrkiske præsident om at undgå at overføre en »indenrigspolitisk konflikt i hjemlandet« til Tyskland.

Trods enkelte episoder forløb demonstrationerne i Köln dog forholdsvis fredeligt, meddelte Kölns politi søndag eftermiddag.

Ikke færre end 2.700 politibetjente var indkaldt fra hele Tyskland for at forhindre eventuelle sammenstød mellem Erdogan-tilhængere og pro-kurdiske moddemonstranter, der var på gaden for at protestere mod Erdogans fremfærd over for det kurdiske mindretal i Tyrkiet.

Politiet valgte også senere at opløse en moddemonstration fra den særdeles indvandringskritiske organisation Pro NRW, der demonstrerede under parolen: »Ingen hyldest til Erdogan i Tyskland: Stop den islamistiske autokrat fra Bosporus«.

Overordnet har den kontroversielle demonstration ikke bidraget til at forbedre forholdet mellem Tyskland og Tyrkiet, der har været særdeles køligt, siden Erdogan anlagde sag mod den tyske komiker Jan Böhmermann efter et satirisk digt om den tyrkiske præsident.