Erdogan: EU-afstemning om vores optagelse har ingen værdi

Tyrkiet tager bedre vare på europæiske værdier end mange EU-lande, lyder det fra præsidenten.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, giver ikke meget for en afstemning i EU-Parlamentet om de tyrkiske medlemsforhandlinger. Arkivfoto Reuters/Murad Sezer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en afstemning uden værdi, når EU-Parlamentet torsdag stemmer om, hvorvidt forhandlingerne med Tyrkiet om at blive en del af det europæiske samarbejde skal sættes på pause.

Det siger den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge Reuters.

- Der vil være et møde i morgen (torsdag, red.) i Europa-Parlamentet, og her vil der blive stemt om forhandlingerne med Tyrkiet. Uanset resultatet har denne afstemning ingen værdi set med vores øjne, siger han.

- Vi har gjort det klart igen og igen, at vi tager bedre vare på europæiske værdier, end mange EU-lande gør.

- Men vi har ikke kunnet mærke en konkret støtte fra vores vestlige venner. Ingen løfter er holdt, siger Erdogan.

Tyrkiet er gået så meget på kompromis med basale menneskerettigheder siden et mislykket militærkup i sommer, at det ifølge dele af EU-Parlamentet er på tide at trykke på pauseknappen for forhandlinger om landets optagelse i EU.

Det gælder blandt andre det danske parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S). Hun mener, at det er på tide at sende et signal til Tyrkiet.

- Udviklingen i Tyrkiet er bekymrende. På mange måder er basale menneskerettigheder udfordret. Ved at lave en fastfrysning af forhandlingerne får vi sendt et signal, siger hun.

Det er ikke EU-Parlamentet, som fører EU's udenrigspolitik eller forhandler på vegne af medlemslandene. Det gør EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd.

Derfor vil en vedtagelse af en fastfrysning af forhandlingerne først og fremmest være et politisk signal.

Siden det fejlslagne militærkup er der sket en udrensning af politisk modstand i Tyrkiet.

Journalister, oppositionspolitikere, dommere og lærere, der mistænkes for at sympatisere med kupmagerne, er blevet fængslet og fyret.

/ritzau/