Erdogan erklærer krig mod »madterrorister«

Ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan er den skyhøje inflation i Tyrkiet resultatet af et terrorangreb fra spekulanter. Løsningen: at staten underbyder lokale grønthandlere og selv sælger billige løg og tomater til befolkningen.

Folk står i kø for at købe grøntsager i en statssubsidieret grøntsagsbod i Istanbul. Tiltaget er en del af præsident Erdogans krig mod madterrorister. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Murad Sezer

På havnekajen står knap 200 mennesker linet op i køer. Det hvide telt, de snegler sig hen til, sælger agurker, tomater, løg og auberginer til spotpris. Og forhandleren er ingen ringere end det tyrkiske regeringsparti.

Som et led i præsident Recep Tayyip Erdogans krig mod inflation har den tyrkiske regering denne uge tyet til et noget usædvanligt påfund: statsdrevne grønthandlere, der bevidst underbyder de lokale butikker.

De kraftigt stigende priser på auberginer, tomater og løg, lyder præsidentens forklaring, er nemlig resultatet af grådige mellemmænd og »angreb fra madterrorister«.

»De seneste dage er de begyndt at spille et spil mod Tyrkiet,« sagde præsidenten på nationalt TV tidligere på ugen.

»Men regeringen vil udrydde dem, der terroriserer fødevaremarkedet, på samme måde som den udryddede de terrorister, som bor i huler,« forsikrede Erdogan og sammenlignede sine bestræbelser på at holde priserne nede med den 34 år lange krig mod de kurdiske separatister i Tyrkiet.

Dagen efter opstillede regeringen omkring 50 pop op-grøntsagstelte i Istanbul.

Priserne i regeringens »organiserede salgspunkter«, der drives af kommunalt ansatte, er cirka 50 pct. lavere end i almindelige butikker. Til gengæld må kunderne kun købe højst tre kilo af hver grøntsag pr. dag.

Det usædvanlige initiativ har fået kritikere til at beskylde regeringen for populisme op til kommunalvalget i slutningen af marts.

Som Deniz Zeyrek, en prominent klummeskriver for oppositionsavisen Sözcü, formulerede det:

»Så nu er staten blevet grønthandler? De lange køer, ventetiden på en time, grænsen på tre kilder pr. person – det minder os alt sammen om rationeringskortene fra krigsdagene.«

Alle problemer kan løses, hvis staten griber ind

Det er langtfra sådan, alle i befolkningen ser på det.

I køen på havnekajen vil 46-årige Burcu ikke gøre sig klog på, hvorfor inflationen er så høj, siger hun.

»Jeg kan bare sige, at grøntsagerne er blevet så dyre, at det ikke længere er rimeligt.«

Hun stod i kø i 30 minutter, før hun købte tre kilo tomater og to kilo løg, og har tænkt sig at komme igen i næste uge.

Ifølge Istanbuls storkommune blev der solgt knap 300 ton grøntsager på pop op-bodernes første dag.

Få tror på, at teltene vil blive stående, når valget er overstået, og færre endnu, at det reelt vil løse Tyrkiets langsigtede problemer med vækst og inflation – alene inflationen på fødevarer nåede 30 pct. sidste måned.

Ifølge Istanbuls storkommune blev der solgt knap 300 ton grøntsager på pop op-bodernes første dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ozan Kose/AFP/Ritzau Scanpix.

Men det betyder ikke noget for Burcu, der er mor til tre:

»I det mindste gør regeringen noget for at hjælpe befolkningen,« siger hun.

Erdogans AKP-parti, der har været uafbrudt ved magten i 16 år, har især høstet popularitet på den økonomiske fremgang, Tyrkiet oplevede gennem 90erne og 00erne, men som er gået brat i stå de seneste fem år.

Det er altså ikke uden grund, at finansminister Berat Albayrak efter Erdogans tale gjorde alt for at signalere, at regeringen stadig har kontrol over økonomien.

»Vores borgere vil mærke, at ethvert problem kan løses, hvis staten griber ind,« sagde han.

Regeringen nøjes da heller ikke med at underbyde de lokale handlende og »grådige mellemmænd«. Sidste uge udskrev handelsministeriet bøder til 88 firmaer på i alt knap 2,5 mio. kr. for at tage for høje priser for grøntsager.