Erdogan-drama får nettet til at gå amok

Efter Erdogan har krævet et satirisk tysk TV-program stoppet – på grund af dets humoristiske video om hans autoritære ledelsesstil - er internettet druknet i drillerier mod præsidenten.

»Han lever i stor stil – bossen fra Bosporus«. Sådan synges den satiriske sang i gang, der har fået Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, helt op i det røde felt.

Sangen af lavet af det tyske satire-TV-program Extra 3, der har lavet en ny udgave af den tyske sangerinde Nenas hit »Irgendwie, irgendwo, irgendwann«. I stedet for den oprindelige tekst, synger tyskerne i stedet »Erdowie, Erdowo, Erdogan«, der betyder, »Erdo-hvem, Erdo-hvor, Erdogan«.

Sangen viser »bossen fra Bosporus« fra en mildest talt uflatterende side. Billeder af voldelige politiaktioner mod demonstranter, og journalister, der bliver censureret og ført væk i håndjern - fordi de har været en anelse for kritiske mod præsidenten - vises i baggrunden, imens tyskerne synger om præsidentens udemokratiske metoder.

Censur mod kritik af censur

Og netop censur er, hvad Erdogan forsøgte at ty til, efter sangen, der allerede er blevet set millioner af gange på Youtube også nåede frem til hans computer.

Den tyske ambassadør i Ankara, Martin Erdmann, blev nemlig bedt om at stå skoleret, så Erdogan kunne give ham en god gedigen skideballe for den humoristiske video.

Og flere tyske medier skriver, at præsidenten har krævet, at den tyske regering lukker satireprogrammet på NDR, hvor den kritiske video blev vist 17. marts.

Men Erdogans krav har ikke fået fodfæste hos hverken regeringen eller TV-programmet Extra 3.

Udenrigsministeriet i Berlin har udtalt følgende:

»Lovens bogstaver, det juridiske systems uafhængighed og beskyttelsen af friheder, som inkluderer en fri presse og ytringsfrihed er vigtige forhold, som vi må beskytte sammen«.

Andreas Cichowicz, der er chefredaktør på tv-kanalen NDR tager heller ikke Erdogans dramatiske krav videre seriøst. Hans kommentar lød:

»Kravene fra den tyrkiske regerings kan ikke forenes med vores opfattelse af ytringsfrihed«.

Og Erdogans reaktion på den satiriske udlægning af hans ledelsesstil har fået den helt modsatte effekt, end han formentlig ønskede. Videoen er blevet delt i stor stil på de sociale medier og har højst sandsynligt fået langt mere opmærksomhed, end den ville have gjort uden Erdogans hjælp.

Twitter, Instagram og Facebook svømmer over med vittigheder om præsidentens urimelige krav og et utal af de såkaldte memes (billeder med sjov tekst, red.) bliver delt overalt.

Erdogan som »Månedens medarbejder«

Extra 3’s humoristiske sang og video er i skrivende stund blevet delt knap 60.000 gange. Og det mener det tyske tv-program, at de kan takke Erdogan og hans dramatiske reaktion for.

Derfor har programmet kåret den tyrkiske præsident til titlen som »Månedens medarbejder« – for at have skaffet showet så massiv medieomtale i store dele af verden.