Erdogan: »Det rører mig overhovedet ikke, hvis de kalder mig en diktator«

Anholdte politikere fra prokurdisk parti i Tyrkiet har opført sig som terrorister, mener præsident Erdogan.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ligeglad med international kritik af de seneste anholdelser af politikere fra partiet HDP. Scanpix/Adem Altan Fold sammen
Læs mere

Istanbul. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har ikke andet end hovedrysten tilovers for international kritik af tyrkiske myndigheders anholdelse af prokurdiske politikere.

Faktisk er han ret ligeglad, siger præsidenten søndag.

- Det rører mig overhovedet ikke, hvis de kalder mig en diktator eller noget lignende. Det går bare ind i det ene øre og ud af det andet. Det vigtigste er, hvad mit folk ønsker, siger Erdogan.

I alt 11 parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske parti HDP er siden fredag blevet anholdt. Det gælder blandt andet partilederne Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag.

- Når de ikke opfører sig som parlamentarikere, men som terrorister, så vil de blive behandlet derefter, siger præsident Erdogan om de tilbageholdte politikere.

HDP har søndag sagt, at partiet vil boykotte arbejdet i parlamentet. Partiet betegner anholdelserne som "det mørkeste angreb i partiets demokratiske historie".

Også i Vesten har anholdelserne påkaldt sig kritik. Blandt andet valgte Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), fredag at indkalde den tyrkiske ambassadør i Danmark til en samtale på baggrund af sagen.

Ifølge Anadolu, et tyrkisk nyhedsbureau, har Tyrkiets EU-minister, Omer Celik, indkaldt europæiske ambassadører til møde mandag morgen for at drøfte sagen.

HDP kom ind i det tyrkiske parlament i juni 2015 og igen ved det efterfølgende valg i november. Her fik partiet lidt over ti procent af stemmerne.

Siden et kupforsøg i sommer har Erdogan og regeringen slået voldsomt ned på alle, der bliver betragtet som en trussel.

Ifølge HDP er flere end 1000 personer med relationer til partiet blevet anholdt inden for det seneste år.

/ritzau/dpa