Erdogan-burger udløser dødstrusler mod tysk restaurant

En tysk burger opkaldt efter den ømskindede tyrkiske præsident Erdogan er blevet symbol på kampen for ytringsfrihed, efter at restaurant har trodset dødstrusler.

Indehaveren af den omstridte burgerrestaurant Urban Burgery, Jörg Tiemann, får sig her en burger efter genåbningen af restauranten. Stedets såkaldte Erdogan-burger har resulteret i dødstrusler fra tilhængere af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Oliver Berg Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Lækkersulten?

»Erdogan-burgeren er svinelækker, saftig og for vild. Vægten er større end en kebab, og smagen er hammer-rap. Erdogan-burgeren – naturligvis med gedeost.«

Sådan lyder den appetitvækkende beskrivelse af den kontroversielle Erdogan-burger, der nu har ført til dødstrusler fra vrede Erdogan-tilhængere.

Den har vakt vrede blandt Erdogan-tilhængere, men skulle ellers være ganske god. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVER BERG.

Opfinderen af den omstridte »Erdogan-burger« hedder Jörg Tiemann, der for få måneder siden slog dørene op til burger­restauranten Urban Burgery i Köln, hvor TV-satirikeren Jan Böhmermann også optager sit efterhånden internationalt berygtede satireprogram Neo Magazin Royal.

Böhmermann kom tidligere i år i fedte­fadet efter sit grovkornede smædedigt, hvori den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan blandt andet omtales som »gedeknepper«. Erdogans beslutning om at lægge sag an mod den tyske komiker gav Jörg Tiemann ideen til at støtte ytringsfriheden med en burger-nyskabelse, der kunne slå to fluer med et smæk. På den ene side ville Tiemann med gode råvarer og frisk gedeost kunne slå et slag for demokratiske principper. På den anden side ville han som en god forretningsmand gøre reklame for sin nyåbnede restaurant med en fræk burger-kampagne.

Mænd med truende adfærd

Planen gav dog hurtigt bagslag i en retning, som Tiemann ikke havde forudset. For mens Erdogan i tilfældet Böhmermann er gået rettens vej som reaktion på Böhmermanns angiveligt ærekrænkende smædedigt, har Erdogan-burgeren i den grad ophidset tilhængere af den tyrkiske præsident.

På Facebook opfordrede en anonym bruger opkaldt efter den amerikanske våbenproducent Smith & Wesson til at aflægge »et besøg« i restauranten. »Hvem kommer med???,« lød brugerens ildevarslende spørgsmål. »Der var mere end 1.000 kommentarer med tusinder af svar på kommentarerne,« forklarer Tiemann til avisen Die Welt.

Da mænd med truende adfærd begyndte at dukke op i burgerrestauranten, valgte Tiemann i første omgang at lukke den af hensyn til sine ansattes sikkerhed. I denne uge genåbnede restauranten efter konsultationer med den tyske efterretningstjeneste samt indkøb af opdateret overvågningsudstyr.

I mellemtiden har tre tyrkiske ansatte af forskellige grunde valgt at sige op blandt andet efter trusler og tilsvininger fra anonyme Erdogan-tilhængere.

Sagen er derfor blevet meget mere end et spørgsmål om burgere og Facebook-trusler. Erdogan-burgeren er blevet en kamp for grundlæggende demokratiske principper, mener Jörg Tiemann, der nægter at bøje sig for presset.

»Fornærmelser, løgne og hetz har vi uden nød, men med stor undren kunnet holde ud. Både vores beslutsomhed i den almene kamp for rettigheder som ytringsfrihed og vores beslutsomhed om at hjælpe de journalister, der som uskyldige er idømt mangeårige fængselsstraffe, såvel som deres på­rørende, er kun blevet styrket«, skriver Urban Burgery på Facebook.