Erdogan blæser på EUs holdning til folkedrab

Tyrkiet raser fortsat over brugen af begrebet »folkedrab« om hændelserne i 1915. Præsident Erdogan understreger, at EUs holdning er ligegyldig.

Foto: UMIT BEKTAS. Erdogan advarer paven mod at tale om armensk folkemord.
Læs mere
Fold sammen

Der er pres på Tyrkiet, efter stadig flere lande har valgt at anerkende hændelserne i Det Osmanniske Rige i 1915 som folkedrab på armeniere.

Onsdag vil også Europa-Parlamentet se debattere den historiske begivenhed, men det får ikke Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, til at vakle i overbevisningen om, at fordrivelsen af armenierne og halvanden million dødsfald ikke kan betegnes som folkedrab.

»Uanset, hvilken beslutning de tager, vil det ryge ind af det ene øre og ud af det andet,« siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters om mødet i Europa-Parlamentet.

»Det er udelukket, at der er et stænk eller en skygge af folkedrab i Tyrkiet,« siger Erdogan til reportere i Ankaras lufthavn onsdag.

Europa-Parlamentet vil onsdag drøfte en resolution for markering af 100-året for drabet på omkring 1,5 millioner armeniere. Et dødstal, der er omstridt.

Senest har paven blandet sig i debatten, da han søndag kaldte drabene for folkedrab under sin messe i Rom. Udtalelsen fik Tyrkiet til at kalde sin ambassadør i Vatikanet hjem til konsultationer.

I Danmark har den tyrkiske ambassade netop udtrykt utilfredshed med en skulptur, der skal stilles op på Kultorvet i København for at minde 100-året for folkedrabet.

Danmark har dog ikke officielt anerkendt drabene i 1915 som folkedrab, sådan som det er tilfældet med 24 andre lande, heriblandt Armenien, Frankrig, Argentina, Tyskland, Sverige og Rusland.

Et flertal i Folketinget, heriblandt udenrigsminister Martin Lidegaard (R), mener, at det er en vurdering, der skal tages af historikere, ikke politikere.