Erdogan: Assimilering er en forbrydelse

Tyrkiets regeringschef har under et besøg i Tyskland opfordret til integration, men betegnet assimilering som »en forbrydelse mod menneskeheden«. Han kræver også tyrkiske skoler og gymnasier. Udtalelserne har ophedet den tyske indvarndrerdebat.

Op mod 20.000 tyrkere mødte op for at høre premierminister Tayyip Erdogan tale i Köln under sit Tysklands-besøg. Hans udtalelser her om, at integration er af det gode men assimilering en forbrydelse mod menneskeheden, har fået bølgerne til at gå højt i tysk indenrigspolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Kaiser/AFP

Tyrkiets regeringschef, Reecep Tayyip Erdogan, har under et besøg i Tyskland bidraget til at ophede debatten om integration af indvandrere i forbundsrepublikken, bl.a. ved at kalde assimilering »en forbrydelse mod menneskeheden«.

Erdogan kom på et følsomt tidspunkt, umiddelbart efter en brand i Ludwigshafen, hvor otte tyrkere omkom. Tyrkiske medier var hurtige til at tale om en fremmedfjendtlig handling begået af nynazister. Det er der endnu intet, som tyder på, om end myndighederne stadig ikke ved, hvordan ilden er opstået. De hurtige overskrifter var imidlertid med til at oppiske en stemning i dele af det tyrkiske samfund i Tyskland. En tale, holdt af Erdogan nær brandtomten, var dog med til at lægge en dæmper på følelserne. Erdogan forklarede, at også tyskere sørger over dødsfaldene, og at politiet arbejder på højtryk for at opklare tragedien overvåget af tyrkiske kolleger efter anmodning fra Ankara.

Dobbelttydig
Mere omstridt er hans udtalelser under et massemøde for 20.000 mennesker, overvejende tyrkere, i en sportshal i Köln. Her kom han med et budskab, der kan opfattes som dobbelttydigt. På den ene side opfordrede han sine landsmænd til at lære tysk fra barnsben, fordi man kun på denne måde kan udnytte muligheden for en uddannelse mest muligt. »Vi må ikke betragte os som fremmede, men se os som et væsentligt element i dette land,« sagde han.

Men så kom en anden udtalelse. Integration må ikke sidestilles med assimilering, for »assimilering er en forbrydelse mod menneskeheden,« erklærede han. Erdogan fordrede også tyrkiske skoler og gymnasier i Tyskland med lærere udsendt fra Tyrkiet.

Merkel tager afstand
Disse bemærkninger har nu udløst et politisk stormvejr. Det borgerlige, bayerske regeringsparti CSU, der ikke selv går af vejen for taler, som andre kan finde provokerende, opfordrer til at overveje, om Tyrkiets forhandlinger om EU-medlemskab »stadig giver mening«. Wolfgang Bosbach fra det store regeringsparti CDU angriber også Erdogan. »Det er den tyske regering, som tager sig af at leve sammen i Tyskland. Man skal ikke som tyrkisk regering søge at bedrive indenrigspolitik i Tyskland,« siger han.

Mest usædvanligt er det, at også kansler Angela Merkel, der ellers er tilbageholdende i konfliktsituationer, tager afstand fra Erdogan. Han har, erklærer hun, en forkert foreötilling om integration. Begrebet betyder, at man søger ind i et lands levevis, mener hun. Og et tysk statsborgerskab fås kun i én udgave. »Loyaliteten gælder derefter den tyske stat. Derfor tror jeg, at vi fortsat bør drøfte integrationsforståelse med den tyrkiske premierminister,« erklærer hun.

Selv om det socialdemokratiske SPD er mindre kritisk, og De Grønne ligefrem byder Erdogans udtalelser velkommen, er der åbenbart stadig en del at tage sig til, før alle Tysklands tyrkiske indvandrere er integrerede. Der bor 1,7 millioner tyrkere i Tyskland. Hertil kommer tyske statsborgere med tyrkisk baggrund. Erdogan må have ment, at han havde et stort publikum.