Erdogan afviser diktator-anklager: »Det er det, vi kalder folkets vilje«

Forleden gav en kneben sejr i en tyrkisk folkeafstemning præsident Erdogan enevælde-lignende beføjelser. Men det gør ham ikke til en diktator, siger han i et interview med CNN.

»Dér hvor diktaturer findes, behøver man ikke at have et præsident-system. Her har vi en stemmeboks. Demokratiet får sin magt fra folket. Det er det, vi kalder folkets vilje,« siger Tyrkiets præsident  Recep Tayyip Erdogan til CNN. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tumay Berkin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan afviser pure, at han med vedtagelsen af søndagens folkeafstemning, der gav ham omfattende beføjelser, har taget skridt mod at gøre Tyrkiet til et diktatur.

»Dér hvor diktaturer findes, behøver man ikke at have et præsident-system,« siger han i det første interview, han har givet efter folkeafstemningen, til det amerikanske medie CNN.

»Her har vi en stemmeboks. Demokratiet får sin magt fra folket. Det er det, vi kalder folkets vilje,« tilføjer han.

Erdogans sejr var yderst kneben. Kun 51,4 procent bakkede op om reformerne, der ændrer landets forfatning.

Men det er tilsyneladende ikke noget, der piner præsidenten.

»Jeg har en fodbold-baggrund. Det betyder ikke noget, om du vinder 1-0 eller 5-0. Det ultimative mål er at vinde kampen,« siger han til CNN.

Ændringerne af forfatningen omfatter en annullering af premierministerposten og giver præsidenten vetoret over for nye lovforslag, samt retten til at udstede dekreter.

Præsident Erdogan vil være i stand til at stå i spidsen for det regerende AKP-parti sideløbende med præsidentembedet, ligesom han vil stå for at udnævne flertallet af dommerne til de tyrkiske dommeres højeste råd, som står for at udnævne alle dommere i Tyrkiet.

Erdogan selv siger om reformerne, at de »repræsenterer en forandring, en transformation i Tyrkiets demokratiske historie.«

Forfatningsændringerne vil officielt træde i kraft efter det kommende valg, som skal afholdes i 2019.