Erdogan advarer Assads hær mod fremrykning i Idlib

Den tyrkiske præsident vil drøfte udviklingen i Idlib-provinsen i Syrien med Rusland, der støtter Assad.

Udviklingen i Syrien synes at belaste den ellers gode forståelse i forholdet mellem Tyrkiet og Rusland. Her ses til venstre Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, og Ruslands præsident, Vladimir Putin. (Arkivfoto) Pool New/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tyrkiet vil ikke tillade, at de syriske regeringsstyrker vinder terræn i provinsen Idlib i det nordvestlige Syrien.

»Syrien forsøger lige nu at købe sig tid ved at drive de uskyldige og sørgende mennesker mod vores grænser,« siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge avisen Hurriyet.

»Vi vil ikke lade Syrien få mulighed for at vinde terræn der,« tilføjer han.

Hans udtalelse kommer få dage, efter at otte tyrkiske soldater blev dræbt ved et angreb i Syrien.

»Det er en klar overtrædelse af Idlib-aftalen. Der vil selvfølgelig være konsekvenser for regimet,« siger Erdogan uden at uddybe.

Præsidenten tilføjer, at der ikke er nogen grund til at se »store modsætningsforhold« mellem Tyrkiet og Rusland i forbindelse med udviklingen i Syrien.

Erdogan fremsatte udtalelsen tirsdag under en flyvning til Tyrkiet fra Ukraine.

Han siger, at Rusland og Tyrkiet om kort tid vil drøfte udviklingen »uden vrede.«

Tyrkiets præsident oplyser, at han måske allerede tirsdag vil ringe til præsident Vladimir Putin.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, siger samtidig, at Rusland bør hjælpe med at få bragt den syriske regerings »aggression« til en afslutning.

Tyrkiske og syriske styrker udkæmpede voldsomme kampe i Idlib mandag. Syv tyrkiske soldater og en civil blev dræbt. Over 30 syriske soldater blev meldt »neutraliseret« af det tyrkiske militær.

Det russiske nyhedsbureau Tass skrev mandag, at Tyrkiet havde ramt 40 mål ved en række angreb med blandt andet F-16-fly.

De eskalerende kampe i Idlib er en »alvorlig test« af de militære relationer mellem Rusland og Tyrkiet, siger den russiske parlamentariker Konstantin Kosatjiov, som leder det udenrigspolitiske udvalg i Ruslands parlament.

/ritzau/Reuters