»Er valget allerede på torsdag? Åh nej«

Usikkerheden omkring unges valgdeltagelse er et af de helt store spørgsmål forud for det britiske valg 8. juni, og det har resulteret i vidt forskellige meningsmålinger. Tidligere er mange unge vælgere blevet hjemme på valgdagen, men det var før Brexit, siger optimistiske Labour-medlemmer.

Mange britiske unge er begejstrede over labourleder Jeremy Corbyns politiske mål - bl.a. afskaffelse af studieafgift, penge til lærepladser, samt flere ressourcer til undervisning og sundhed. Og mange unge ventes på den baggrund at stemme rødt. Muligvis langt flere, end analyseinstitutterne forventer. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af unge briter håber, at de på torsdag kan bidrage til et af de største valgchok i britisk historie. Men Labour og partileder Jeremy Corbyn skal ikke regne med 25-årige Yasmins hjælp.

»Jeg ved ikke, om jeg får stemt. Jeg er ikke registreret endnu. Er det for sent?«

Den 25-årige kvinde fra London har ikke bemærket kampagnerne på TV og på gadeplan, hvor der for to uger siden blev gjort opmærksom på, at det nu var sidste frist for online-registreringen for at kunne stemme ved valget.

»Er valget allerede på torsdag? Åh, nej. Jeg ville gerne have stemt på Jeremy Corbyn. Jeg kan meget godt lide ham. Min kæreste fra Irland har også tænkt på at stemme. Han mener, at han har stemmeret, fordi han bor her, men han har ikke fundet ud af endnu, om han kan stemme.«

Labour var ved valgkampens begyndelse mere end 20 procentpoint bag de konservative i en lang række meningsmålinger, og Corbyn var endnu længere bag premierminsiter Theresa May, når briter blev spurgt om, hvem de foretrækker som som leder.

Nu tror mange på et langt tættere resultat. De færreste går dog så vidt som til at tro på, at Labour ligefrem vinder et flertal, men hvis eneste mulighed er en koalitionsregering, har Corbyn de mest oplagte muligheder. Erfarne valganalytikere, konservative kampagnefolk og også garvede Labour-politikere forudser fortsat et komfortabelt konservativt flertal efter valget.

Men de har ikke forstået, at unge vælgere denne gang vil stemme. Tidligere er de blevet hjemme på valgdagen men ikke denne gang, lyder det fra Corbyns indercirkel. I hvert fald er der noget specielt i gang, siger en af de lokale ledere af græsrodsbevægelsen Momentums afdeling i Bristol:

»Jeg tror på, at deres deltagelse i valget vil gøre en forskel. Mange unge er begejstrede over Corbyns politiske prioriteter med afskaffelse af studieafgiften, penge til lærepladser, flere ressourcer til undervisning og sundhed. Jeg mærker, at unge virkelig har fået fornemmelsen af, at valget gælder deres fremtid,« siger Phil Bates.

Den 50-årige software-ingeniør genindmeldte sig i Labour, da Corbyn kom til magten i partiet. Samtidig meldte han sig som aktivist i Momentum. Det er den bevægelse, der er blevet rygraden omkring Corbyn. Kritikerne siger, at den bliver styret af en hård kerne af ældre medlemmer fra partiets venstrefløj, mens folk fra den yderste venstrefløj, der tidligere var blevet ekskluderet er kommet tilbage. Labour-politikere i Underhuset har kaldt bevægelsen en trojansk hest, der forsøger at overtage partiet.

Men samtidig er tusinder af unge strømmet til Momentum. Nu er bevægelsens greb om unge vælgere og evnen til at begejstre og mobilisere tusinder af førstegangsvælgere en afgørende faktor for Labours udsigt til succes. Alle, både i Labour og blandt uafhængige valganalytikere, er enige i vurderingen af, at de unge, britiske vælgere langt overvejende foretrækker Labour frem for konservative.

»Jeg har allerede brevstemt, og jeg stemte selvfølgelig på Labour. Jeg kunne ikke forestille mig at stemme på de konservative,« siger den 22-årige studerende Kaye Pollard fra Bristol.

Hendes jævnaldrende veninde Jess Jones supplerer:

»Der er meget mere snak om det her valg på sociale medier, end jeg før har set. Og jeg tror kun, at jeg har set én person, der støtter de konservative. Alle støtter Labour, så det er let at være optimistisk. Men så var jeg forleden i Bath her i nærheden, og der så det ud til, at alle støttede de konservative. Det var noget af et kulturchok.«

De to unge kvinder sidder på trappen ved en nedlagt kirke i det centrale Bristol, der nu er koncertsal, og hvor den amerikanske politiker Bernie Sanders kommer forbi på en tredages foredragsturné for at promvere sin nye bog. Under besøget brugte Sanders lejligheden til at storrose Corbyn.

»Det har imponeret mig – og der er en reel lighed mellem, hvad han har gjort, og hvad jeg gjorde – at han har udfordret den etablerede del af Labour-partiet. Han har støttet sig til græsrødderne, og han har prøvet at transformere partiet, og det nøjagtig, hvad jeg forsøger at gøre,« har Sanders sagt til The Guardian under sit besøg i Storbritannien.

»Hvor skørt er det ikke, at vi fortæller folk, at de må betale af på deres gæld i årtier for den forbrydelse at have taget en uddannelse.«

Sanders var en af de amerikanske præsidentvalgs helt store overraskelser, da han med en socialdemokratisk agenda i demokraternes primærvalg pressede Hillary Clinton langt mere, end nogen havde forventet. Sanders valgkampagne formåede at mobilisere tusinder af unge vælgere, og han indsamlede flere mikrobidrag fra støtter, end nogen anden præsidentkandidat har gjort det før ham.

Fjernelsen af studieafgiften på de engelske universiteter er et punkt i Labours valgmanifest, og det har sammen med et løfte fra Corbyn om at se på at fjerne studiegæld med tilbagevirkende kraft været med til at motivere yderligere tusinder af unge ud over de mange, der meldte sig ind i Labour for at sikre Corbyns sejr ved formandsvalget efter partiets overraskende klare valgnederlag i 2015.

20-årige Dom King og hans 18-årige veninde Elise Baindley siger, at de under alle omstændigheder ville stemme, og nu prøver de at bruge Corbyns politiske program til at overtale andre.

»Når vi møder nogen, der siger, at de ikke har tænkt sig stemme, svarer vi, at de er nødt til at gøre det, på grund af de ting en Labour-sejr kan ændre på. Hvis der så er en, der vil stemme på de konservative, siger jeg, at det kan de bare ikke gøre. Så lad hellere være med at stemme!« siger King.

Momentum-aktivisten Bates fortæller, at hans bevægelse forsøger at opsamle og målrette de unges begejstring til rent faktisk at gøre en forskel. Til det formål har Momentum hentet hjælp fra centrale deltagere i Sanders amerikanske valgkamp. De har nu base i London, hvorfra de uddanner aktivister i de amerikanske kampagneteknikker, som gælder både sociale medier, SMS’er og en særlig app, hvor aktivister kan sidde hjemme og komme i kontakt med Labour-vælgere som supplement til den traditionelle, britiske dør-til-dør valgkampagne. Der er blevet oprettet en hjemmeside, hvor unge i »sikre« valgkredse kan melde sig til kampagnen i den nærmeste valgkreds, der er på vippen. Der bliver også lagt vægt på, at man får unge til at henvende sig til unge.

»Vi sørger også for at mulige vælgere bliver opsøgt på pubber og holder koncerter og andre arrangementer, hvor unge dukker op. Jeg mærker, at unge nu har lyst til at tale politik,« siger Bates.

Den systematiske mobilisering fra Momentum og andre lignende kampagner har tilsyneladende virket. Flere end to millioner nye vælgere er blevet registreret, og én million af dem er helt unge vælgere. Næste skridt bliver så at få dem til at stemme. Ved tidligere valg har de unges valgdeltagelse været under 50 procent. Derimod stemmer de ældre, og deres valgdeltagelse vokser jo ældre vælgergruppe, der er tale om. Det samme gør deres overvægt af stemmer til de konservative kandidater.

Det er også en stor del af forklaringen på de vildt forskellige meningsmålinger, der har floreret i den britiske valgkamp, hvor man har vægtet de unges forventede valgdeltagelse helt forskelligt. I valgets slutspurt har der været målinger fra 11 procentpoints forspring for de konservative i forhold til Labour til kun ét procentpoints føring.

»Valganalytikerne ser alt for meget på tidligere valg. EU-folkeafstemningen vækkede frustrerede unge, der så, hvordan valget af Brexit fuldstændig smadrede deres fremtidsudsigter. Flertallet af vælgerne under 40 år stemte for at blive i EU,« siger Bates med energisk optimisme.

Ingen kan uden videre afvise tesen. Først efter resultatet af torsdagens valg, vil det stå klart, om valget af Brexit imod flertallet af de unges vilje samt en for Storbritannien uhørt stribe af tre nationale afstemninger på to år har øget de unges politiske bevidsthed.

Den unge førstegangsvælger Baindley håber, at de unge denne gang i stort tal ligesom hende vil kaste sig ud i kampen for deres egen fremtid.

»Det føles som om, at der er en bevægelse. Det kan måske være en boble her i Bristol, men vi så jo noget lignende i Frankrig. Jeg håber, at det ikke bare er noget, der sker her.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien