Er Sverige klar til Jimmie Åkesson som statsminister?

Svensk politik står over for et jordskælv af dimensioner, medmindre den borgerlige blok for alvor ændrer kurs i udlændingepolitikken. Moderaterna præsenterede i går besparelser på asylbehandling for ni milliarder kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så skete det. Pariaen i den svenske Riksdag overhalede alle de andre partier i en meningsmåling.

Da Sverigedemokraterna i 2010 kom i Riksdagen med 5,7 procent, kunne de traditionelle svenske partier stadig med væmmelse kalde partiet, som har sit udspring på den yderste højrefløj, for racistisk, fremmedhadsk og nynazistisk. Og medierne kunne boltre sig i smuds og rabiate holdninger i partiets udisciplinerede bagland.

Da Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson for et år siden mere end fordoblede sin tilslutning og opnåede 12,9 procent af stemmerne, lignede det landesorg i det etablerede Sverige. Avisen Expressen udkom med en forside, der var helt sort med teksten: »I går stemte 781.120 svenskere på…« og så Sverigedemokraternes symbol, som er en blå og gul blomst. Aftonbladet valgte på sin forside det positive budskab, at 87 procent trods alt ikke stemte på SD, men sendte efterfølgende sine reportere rundt i hele Sverige for at finde ud af, hvad der dog var sket.

Et par måneder senere rottede de syv øvrige partier i Riksdagen sig sammen med en højtidelig »decemberaftale«, som sikrer, at Jimmie Åkesson og hans parti ikke får nogen indflydelse på hverken finanslov eller regeringsdannelse. Partiets stemmer tæller ganske enkelt ikke med i det parlamentariske Sverige.

Det kommer næppe til at ske, for nu tvinges de øvrige partier på begge fløje til at reagere. Det politiske miljø i Stockholm skælver, og forestillingen om, at et parti, som har opbakning fra hver fjerde vælger, kan holdes helt uden for indflydelse bliver mere og mere absurd.

Derfor er man på den borgerlige fløj ved at flytte sig i udlændingedebatten, omend det går langsomt.

Det store borgerlige parti Moderaterna præsenterede i går et forslag om at spare ni milliarder kroner på asylbehandlingen ved at indføre reglen om sikre lande, som asylsøgere uden videre kan sendes tilbage til. Mere er med sikkerhed på vej.

Forklaringen på vælgerskredet er simpel: Udlændinge. Svenskerne er i stort tal imod den liberale svenske indvandringspolitik, hvad den koster, og hvad den medfører af ghettoer, kriminalitet og kulturelle sammenstød. 46 procent af vælgerne mener ifølge samme måling, at udlændinge er det vigtigste politiske spørgsmål lige nu.

Mens den store svenske morgenavis Dagens Nyheter forsøger at stille spørgsmålstegn ved metoden i undersøgelsen fra YouGov, peger samfundsforskere på, at sommerens voldsomme begivenheder har drevet flere vælgere mod Jimmie Åkesson.

Der var den ophedede debat om romaer, der er meget synlige i de svenske storbyers gader. Sverigedemokraterna har ført en højlydt kampagne for at forbyde tiggeri som i Danmark. Der har været uro, vold og granat­eksplosioner i Malmø, som relaterer sig til indvandrermiljøer, og ikke mindst var der dobbeltdrabet i IKEA i Västerås begået af en asylansøger.

Hverken de svenske medier eller ledende politikere har håndteret sagerne særligt overbevisende. Dagens Nyheter bragte nyheden om IKEA-drabene sammen med historier om, at Sverige generelt er blevet et mere trygt land at leve i, og at sikkerheden på asylcentrene nu vil blive forstærket for at beskytte flygtningene mod reaktioner fra højrefløjen.

Den dækning fik en bølge af vrede svenske reaktioner med på vejen.

I søndags fyldte volden og utrygheden naturligt en stor del af statsminister Stefan Löfvens sommertale. Han talte om »voldens sommer« og om, at det kræver beslutsomhed, samarbejde og benhård vilje at genvinde magten over samfundets fremtid. Og så tilføjede han:

Vi ser en polarisering i den offentlige debat, hvor mennesker viser uvilje og manglende forståelse og alt for ofte had mod hinanden. Og vi ser afskyelige angreb på tiggere og asylcentre. Det fylder mig med uro.«

Men ikke et ord om at begrænse asyltallet eller en strammere udlændigepolitik. Den tidligere borgerlige og den nuværende rødgrønne regering har været enige om at åbne de svenske grænser for en stor indvandring. Fredrik Reinfeldt sagde i valgkampen sidste år, at svenskerne skulle »åbne deres hjerter« for flygtningene. Han ville gøre Sverige til en »humanitær stormagt« og takkede indvandrere for, at de havde valgt Sverige. Den kurs har hans socialdemokratiske efterfølger fortsat. Stefan Löfven kaldte efter valget Sverigedemokraterna »nyfascistisk.«

Den stormende fremgang for Sverigedemokraterna, som ingen ved hvor ender, må sætte tanker i gang hos især Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra, som blev valgt til at efterfølge Fredrik Reinfeldt for et halvt år siden.

Det kræver, at hun bider hovedet af al skam og lægger afstand til tidligere udtalelser. Til gengæld er alternativet svært at overskue, nemlig at Moderaterna ikke i en overskuelig fremtid vil komme i nærheden af at kunne danne regering.

Indtil videre har hun været forsigtig om partiets fremtidige kurs, mens hendes borgerlige alliancepartier ser ud til at være på vej i hver sin retning.