Er slipset nu endelig ved at blive løsnet?

I 1700-tallet gik herrerne med kravat, og lige siden har vi måttet trækkes med denne klud ved festlige lejligheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor et slips? Hvorfor lægge sådan et stofpendul om sin hals, som blot er en reminiscens af 1700-tallets herremode i lighed med de fire knapper på jakkeærmet?

På den anden side er slipset den eneste mulighed for at sætte lidt kulør på den uomgængelige habit og sende et diskret signal om tilhørsforhold – tænk skoleslips, regimentsslips. I toneangivende kredse såsom TV-Avisens nyhedsstudie og A.P. Møller - Mærsk er slipset desuden fortsat de rigueur, og det er ingen hemmelighed, at Berlingskes erhvervsredaktion i mange år havde en silkeløkke hængende på en knage i tilfælde af et pludseligt pressemøde på Esplanaden.

En anden bastion har været de folkevalgte forsamlinger, og her tænker vi naturligvis ikke på det danske Folketing, som for længst har opgivet at holde på formerne: Her er frit slag, og vi ser alt fra noble jakkesæt over hyggelig tweed og hele vejen til Enhedslistens Keld Albrechtsen, som er herremodens svar på Tjernobyl.

Nej, det er det britiske parlament, der hidtil har holdt fanen højt og slipset stramt, men nu slækker lidt og stikker en finger ind under flippen. Parlamentets formand, John Bercow, har netop tilladt Underhusets mandlige medlemmer at optræde uden slips, men det er naturligvis ikke sket uden modstand. Transportminister John Hayes bedyrede, at han ville ignorere eventuelle spørgsmål fra mangelfuldt påklædte kolleger, og for en ordens skyld havde han medbragt et ekstra slips, som han gerne stillede til rådighed.

Måske var det tidligere premierminister David Cameron, der satte gang i denne udvikling, idet han yndede at optræde med opsmøgede ærmer og åbentstående skjorte. Ikke i parlamentet, bevares, for Cameron er trods alt halvadelig og alumne fra både Eton og Oxford, men jævnt hen til vælgermøder og i andre løsslupne sammenhænge.

En hatterenæssance?

Og det er ofte fra samfundets top, nye standarder inden for mode sættes igennem. Det er således almindeligt anerkendt, at det var præsident John F. Kennedy, som endegyldigt lagde den bløde hat i graven, da han nægtede at bære en ved sin indsættelse i 1961.

Herfra er springet ikke langt til at spekulere over, om nuværende præsident Donald Trump kan gøre det af med slipset. Han går altid med slips, og det er altid bundet så det rækker ned over buksekanten til almindelig hovedrysten blandt modens kommissærer.

»Trump er ikke ligefrem en fantastisk reklame for slipsebærere,« siger redaktøren af magasinet Esquire, Alex Bilmes, til avisen The Guardian. Til gengæld, fortsætter avisen uskyldigt, har Trump måske gjort mere end nogen anden for at give hatten en renæssance.