Er russernes tyske yndlingsprofessor et fatamogana?

I russiske medier dukker han op fra tid til anden som tysk professor og forsvarer russiske synspunkter. Men for andre er han svær at finde og svær at få noget ud af.

Sådan ser han angiveligt ud, den gådefulde professor Lorenz Haag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Lorenz Haag er en bredspektret ekspert. I russiske medier har den tyske professor udtalt sig om russiske mindesmærker i Estland og den russiske politik på Krim. Han har kaldt Ruslands modstand mod et vestligt luftforsvar i Europa for logisk, og han mener, at Rusland også kunne have vundet Anden Verdenskrig uden de vestlige allierede. Han forsvarer i det hele taget fra tid til anden den russiske regering og den russiske kultur især i telegrammer fra det officielle russiske nyhedsbureau Itar-Tass – og har gjort det i flere år. Helt tilbage i 2007 konkluderede Lorentz Haag – undtagelsesvis stavet med t – at det ikke er overraskende, at den politiske opposition i Rusland langtfra er populær.

Overraskende er det i hvert fald, hvor svært det er at finde professor Lorenz Haag og hans »Agency for Global Communications« i Tyskland. Så svært, at bloggere i de seneste uger er begyndt at hævde, at han er en konstruktion skabt af statstro russiske journalister, der gerne vil stive den russiske regering og præsident Vladimir Putin af med noget tysk opbakning. En mediefiktion. Et fatamogana.

Den russiske blogger og historiestuderende Pavel Gnilorybov studsede over professor Haag og har forklaret, at han satte sig for at søge efter hans akademiske fodspor.

»Vi lever i en globaliseret tid med sociale netværk og blog. Der efterlader enhver samfundsmæssig handling spor. Hvis nogen er professor i Tyskland, hvis han har studenter, holder forelæsninger, giver interview, så må han dukke op et eller andet sted. Jeg har søgt Lorenz Haag i mange sociale netværk, men ikke fundet spor af ham nogen steder,« konkluderede han ifølge den tyske radiostation Deutschlandfunk.

Dmitry Khmelnitsky, der er en russisk arkitekturhistoriker i Berlin, skrev på Facebook, at professor Haag ikke eksisterer.

»Professor Lorenz Haag, leder af »Agency for Global Communications«, eksisterer kun i fantasien hos de Itar-Tass-korrespondenter, der har inteviewet ham regelmæssigt gennem mange år i egenskab af »tysk ekspert«,« skrev Khmelnitsky ifølge den statsfinansierede amerikanske Radio Free Europe, der tog sagen op.

Radioe Free Europe forsøgte, men kunne ifølge eget udsagn hverken spore Haags akademiske baggrund eller det Agency for Global Communications, som han ifølge telegrammerne fra Itar-Tass var leder af. De fandt dog hans billede på en hjemmeside for »Institut für Wirtschaftsnahe Innovation« i Chemnitz. Min internetsøgning på det tyske navn »Agentur für Globale Kommunikation« giver en henvisning til et »AgK – Agentur für globale Kommunikation UG«, men ikke til nogen selvstændig hjemmeside. Ifølge www.unternehmen24.de er det et korrespondent- og nyhedsbureau med en kapital på 500 euro.

På hjemmesiden for »Institut für Wirtschaftsnahe Innovation« optræder Lorenz Haag ikke, men andre steder på nettet er der tegn på, at »Prof. Prof. e.h. Lorenz Haag« tidligere har stået opført som formand for instituttets rådgivende råd, men altså siden er blevet fjernet. Efter flere opkald til telefonnummeret på hjemmesiden svarer en kvindestemme »falsch verbunden« og lægger på. Forkert nummer.På internettet findes også omtaler med foto af en professor Lorenz Haag fra Ruslands kosmonautforbund, der i 2011 overrækker en buste af den rusiske kosmonaut - helt Jurij Gagarin til Kosmonautcenteret »Sigmund Jähn« i Chemnitz i den tyske delstat Sachsen.

Fundet – men stadig lige gådefuld

Det er først og fremmest berlinkorrespondenten for Tass, Wladimir Smelow, der har skrevet interviewene med Lorenz Haag. Han kalder bloggernes påstande grebet ud af luften, da Deutschlandfunk spørger ham til sagen.

»Naturligvis eksisterer Herr Lorenz Haag. Jeg kender ham personligt, vi lærte hinanden at kende for et par år siden under et tysk-russisk arrangement i Berlin. Normalt kommunikerer vi per telefon,« siger han ifølge radiostationen.

Haags telefonnummer vil han ikke videregive, men radiostation får oplyst en e-mailadresse, der består af professorens initialer LH og en række tal hos en gratis e-mailtjeneste. En mail med spørgsmål bliver ifølge Deutschlandfunk ikke besvaret.Så kommer den statsfinansierede tyske nyhedstjeneste Deutsche Welle længere. En journalist fra den russisksprogede del af servicen har talt med Lorenz Haag og konkluderer, at han altså eksisterer. Men derfor kan Tass jo godt have oppustet hans akkreditiver som tysk ekspert, professor og virksomhedsleder. Haag fortalte journalisten, at han er 62 år. Han indvandrede til Tyskland for 18 år siden. Han taler ifølge journalisten med stærk accent og skifter gerne til russisk. Haag hævdede, at der er store projekter på tegnebrættet for AgK, selv om selskabet i et onlineregister er beskrevet som under afvikling.

Han fortalte også, at han har to æresprofessortitler fra tekniske universiteter i Kaukasus. I telegrammerne fra Tass forsvinder præfikset »æres-«, og det nævnes ikke i hvad eller hvorfra, han er professor.

Efter al postyret har Lorenz Haag ifølge Deutschlandfunk givet lyd fra sig igen: De russiske bloggere burde hellere bidrage til en tilnærmelse mellem Vesten og Rusland, skal han have sagt, i stedet for at sende falske rygter i omløb.