Er opskriften på evig ungdom fundet?

I laboratorieforsøg er det lykkedes at gøre mus’ celler yngre og forlænge deres liv med 30 procent. Forsøg med mennesker kan være blot et årti ude i fremtiden, mener forskerne bag.

Illustration: Jenz Koudahl. Se nederst i artiklen for den fulde tegning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jenz Koudahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En så høj levealder, at mangel på plads til lysene i fødselsdagslagkagerne bliver et reelt problem, ligger stadig langt ude i fremtiden. Men for første gang er det nu lykkedes forskere at forhale aldringsprocessen. I hvert fald hos mus, som efter at have medvirket i et nyt forsøg også fremstod yngre.

I 2006 formåede den japanske forsker Shinya Yamanaka ved hjælp af fire stoffer at få en celle til at gå tilbage til en tilstand, der ligner stamceller fra fostertilstanden. Men selv om den opdagelse sikrede Yamanaka en Nobelpris, er det dog nok de færreste, der ønsker, at få deres alder skruet helt tilbage til før, de blev født.

Nu er det imidlertid lykkedes en gruppe forskere at skrue cellers aldring delvist tilbage. Nok til at de bliver yngre, men ikke nok til at de mister deres specialiserede funktion som eksempelvis hudceller.

Forsøget, der blev udført af forskere ved Salk Institute of Biological Science i San Diego, gik ud over en række genmodificerede mus med den genetiske sygdom progeria, der fører til, at de ældes langt hurtigere end normalt.

Efter seks måneders behandling så musene ikke alene yngre ud, de levede også 30 procent længere end den kontrolgruppe af mus, som led af samme sygdom, men som ikke havde fået behandlingen.

Forskerne understreger dog, at resultaterne i deres nuværende form ikke er nogen mirakelkur mod alderdom, og at der stadig er ganske lang vej, før resultaterne kan overføres på mennesker.

Kliniske forsøg om ti år

»Selvfølgelig er mus ikke mennesker, og vi ved, at det vil være langt mere komplekst at forynge en person. Men dette studie viser, at alder er en meget dynamisk og plastisk proces, som derfor vil være mere påvirkelig af medicinsk behandling, end vi hidtil har troet,« fortæller professor Juan Carlos Izpisua Belmonte i en pressemeddelse.

I den engelske avis The Guardian fortæller professor Belmonte videre, at der vil være potentiale for, at den samme metode kan anvendes på mennesker. Særligt dem, som lider af alvorlige genetiske sygdomme, vil kunne få et længere og sundere liv.

»Disse kemikalier vil kunne anvendes i cremer eller indsprøjtninger for at forynge hud, muskler eller knogler,« fortæller han, og tilføjer lovende:

»Vi tror, at disse kemiske tilgange måske kan være klar til kliniske forsøg med mennesker i løbet af de næste ti år.«

Så måske er der alligevel håb om, at vi engang i fremtiden får brug for lidt ekstra plads i fødselsdagslagkagen.

Mandagshoney om ungdommens kilde Fold sammen
Læs mere
Foto: Jenz Koudahl.